16. svibanj 2018.

Pavić: Lex Agrokor spriječio rebalans proračuna zbog potencijalnih tražbina radnika

Vlada je u četvrtak na sjednici prihvatila izvješće o radu Agencije za osiguranje radničkih tražbina za prošlu godinu, a ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić pritom je naglasio da su donošenjem Zakona o izvanrednoj upravi (lex Agrokor) spriječeni eventualni zahtjevi radnika na ime plaća i naknada za vrijeme nezaposlenosti koji bi, kazao je, državu ukupno koštali dvije milijarde kuna zbog kojih bi moralo doći do rebalansa proračuna.

Država, naime, preko Agencije odnosno iz proračuna osigurava tri minimalne plaće u slučaju blokade poduzeća i tri minimalne plaće plus kolektivna prava u slučaju stečaja.

- Upravo ova Agencija u slučaju Agrokora osiguravala bi minimalne plaće za preko 56 tisuća zaposlenih u sustavu Agrokora i njihovih dobavljača, što bi izazvalo efekt u proračunu, zajedno s naknadama za nezaposlene, od preko dvije milijarde kuna, rekao je Pavić.

>>>Ministar Pavić uručio 55 ugovora za poticanje zapošljavanja

A Zakonom o izvanrednoj upravi,  naglašava ministar, spriječena je takva situacija i nije bila potreba za rebalansom proračuna.

- I kao što vidimo za 2017. godinu iznosi koje smo isplaćivali za blokade i stečajeve poslodavaca su i dalje maleni i oni su 61 posto financijskog plana. Prema tome gospodarstvo je poslovalo i bolje od onog što smo financijskim planom utvrdili, zaključio je.

U prošloj je godini, naime, Agencija zaprimila 940 zahtjeva radnika za osiguranjem tražbina u slučaju stečaja poslodavca te je isplaćeno preko 18 milijuna kuna za minimalne plaće. Također, Agencija je zaprimila 58 zahtjeva za 2676 radnika u slučaju blokade i isplaćeno je preko 20 milijuna kuna.

>>>Pavić: Ne ukida se beneficirani radni staž za ZET-ovce

U proračun je pak, kazao je Pavić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade na pitanje novinara, vraćeno 13,7 milijuna kuna koje je država uspjela naplatiti kroz stečajne postupke.

Aktivna politika zapošljavanja

Na vladinoj sjednici usvojeno je i izvješće o provedbi Smjernica za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja za prošlu godinu, a ministar Pavić ustvrdio je da je Vlada premijera Andreja Plenkovića ostvarila "sve brojke i ciljeve" koje je postavila za prošlu godinu.

Prioriteti politike zapošljavanja bili su, navodi, povećanje stope zaposlenosti koja je u trećem kvartalu porasla na 61 posto te smanjenje stope nezaposlenosti, a na današnji dan broj nezaposlenih pao je ispod 150 tisuća i iznosi 149.606.

>>>Unatoč najvećem rastu, zaposlenost u Hrvatskoj najniža u EU

- Veseli da smo u prošloj godini imali treću najveću stopu rasta zaposlenih u EU - 3,8 posto, odnosno da je u zadnjem kvartalu prošle godine bilo 60 tisuća više zaposlenih nego godinu dana ranije, ističe Pavić.

Ove godine je za aktivnu politiku zapošljavanja osigurano više od 2,5 milijarde kuna - 1,6 milijardu za mjere aktivne politike i 900 milijuna kuna za specijalizirane programe, a u ministar izdvaja upravo pokrenutu kampanju ‘Zaposli se u Hrvatskoj‘.

Njome se želi aktivirati upravo 149 tisuća nezaposlenih jer je, naglašava Pavić, cilj Vlade zapošljavanje domaće radne snage. Najavljuje veliko predstavljanje kampanje za idući petak u centru Zagreba uz nazočnost premijera Andreja Plenkovića.

>>>Pokrenuta kampanja ‘Zaposli se u Hrvatskoj’, cilj osiguranje posla domaćim radnicima

Vlada je na sjednici  saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o zaštiti na radu kojima se, naglašava ministar, neće utjecati na smanjenje stupnja sigurnosti i zaštite zdravlja radnika, a pridonijet će administrativnom rasterećenju poslodavaca.

Tako se, uz ostalo, smanjuje potreban broj osposobljenih radnika za pružanje prve pomoći na ukupan broj radnika  - umjesto najmanje jedan na 20 radnika izmjenama se predlaže najmanje jedan na 50 radnika.