29. lipanj 2017.

Pavić: Nezaposlenih prvi put manje od 170 tisuća, zaposlenih 55 tisuća više nego prije dvije godine

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić istaknuo je u četvrtak kako je broj nezaposlenih u Hrvatskoj po prvi put pao ispod 170 tisuća, ali da još više veseli što je zaposlenih krajem svibnja bilo za 55 tisuća više nego prije dvije godine.

>>>Nastavljen pad radno sposobnog stanovništva

Pavić je na konferenciji za novinare kazao kako je prema današnjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) trenutno 169.949 nezaposlenih osoba, odnosno da je njihov broj po prvi put pao ispod 170 tisuća.

No, istaknuo je, još više veseli podatak o rastu broja osiguranika u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) za 55.679 na kraju svibnja ove u odnosu na stanje od prije dvije godine.

Pavić je konferenciju za novinare održao nakon sjednice Vlade na kojoj je usvojen Plan implementacije Garancije za mlade za razdoblje od 2017. do 2018. godine.

Mjere koje se previđaju Garancijom ‘teške‘ su 1,6 milijardi kuna, od čega će 600 milijuna kuna biti osigurano iz državnog proračuna, a preostalo iz fondova EU-a, kazao je Pavić na sjednici, naglasivši pritom kako je nezaposlenost mladih u Hrvatskoj jedan od najvećih problema, iako je stopa nezaposlenosti mladih s preko 50 posto iz 2013. snižena na 30-tak posto prošle godine.

>>>Kod ministra Krstičevića čak 60 SOR-ovaca

Trenutno se od predviđenih mjera provodi program ‘Od mjere do karijere‘, vrijedan 1,5 milijardi kuna, podsjetio je te najavio skoru izradu ostalih mjera, primjerice mjera za posebno ranjive skupine na tržištu rada (npr. stariji, osobe s invaliditetom). Osvrnuo se pritom na mjeru stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, rekavši kako je u prvih pet ovogodišnjih mjeseci bilo 3.094 korisnika te mjere, a to je 2.100 manje nego lani, od čega je oko tisuću manje ‘SOR-ovaca‘ u javnom sektoru.

Pavić je kazao i kako se mjera SOR-a neće ukidati, iako nepotpune analize već sada pokazuju da je tek 12 posto korisnika te mjere zadržalo posao nakon njezina isteka.

Istaknuo je i kako je broj potpora za zapošljavanje u privatnom sektoru porastao sa 700 na 1.700.

Kako bi fokus poticaja bio što više na privatnom sektoru, razvijat će se sustav pripravništva odnosno subvencioniranja dijela plaće pripravnika, a obrisi tog modela bit će poznati do kraja godine, rekao je Pavić.

https://www.youtube.com/watch?v=o0cWHUeaXGQ