14. ožujak 2018.

Pavić: Pogledat ćemo kako povećati mirovine unutar proračunskih mogućnosti

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić rekao je u srijedu da je reforma mirovinskog sustava još u ranoj fazi te da će cjelovita mirovinska reforma biti provedena do kraja godine.

S mojim timom dovršavamo podloge i analize i nakon toga nam, kroz mjesec dana, slijedi formiranje radne skupine i konzultacije sa socijalnim partnerima. Zadovoljstvo nam je da smo zajedno s premijerom Plenkovićem u utorak bili s glavnim tajnikom Europske udruge sindikata Lucom Visentinijem i nakon konzultacija s poslodavcima ćemo ići u medijsko predstavljanje i cilj nam je uputiti set zakona (u proceduru) do kraja drugog kvartala ove godine, rekao je Pavić.

>>> Grbavac: Hrvatski građani trebaju udvostručiti izdvajanja za mirovinu 

Istaknuo je kako je cilj prvenstveno održivost mirovinskog sustava, gdje imamo 1,2 radnika na jednog umirovljenika i samo 19 posto ljudi koji su odradili cijeli radni staž, odnosno 40 godina, a mirovine su male.

"Pogledat ćemo kako povećati adekvatnost i na koji način povećati mirovine unutar proračunskih mogućnosti", rekao je Pavić novinarima nakon potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava Ministarstvu financija održanog u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

>>> Od travnja mirovina veća za 0,94 posto

"Ono što su mediji izvijestili su samo opcije koje trenutno razmatramo unutar cjelovite mirovinske reforme. Pogledat ćemo preporuke Europske komisije o tome da se ostaje dulje u zaposlenosti i uz rješavanje beneficiranog radnog staža i vidjeti opcije u drugom mirovinskom stupu. Cjelovita mirovinska reforma će u idućih nekoliko mjeseci dobiti svoje oblike i tad ćemo je u cijelosti moći komunicirati prema građanima", rekao je Pavić.

Prema medijskim napisima prijedlogom mirovinske reforme predlaže se povećanje dobne granice za odlazak u punu starosnu mirovinu sa 65 na 67 godina od 2033. godine.