16. rujan 2017.

Pavić: Radimo na smanjenju mjere SOR-a, idemo na jačanja pripravništva

Inicijativa "Vrijedim više" održala je u petak prosvjed na Markovu trgu protiv mjere "stjecanja radnog iskustva bez zasnivanja radnog odnosa"  (SOR) tražeći i vraćanje pripravništva, dostojanstva i perspektive mladima pod nazivom "Od mjere do barijere - mladi vrijede više".

Inicijativu su pokrenuli Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Matica hrvatskih sindikata (MHS) i Mreža mladih Hrvatske.

>>> Inicijativa ‘Vrijedim više’ prosvjeduje za ukidanje SOR-a i vraćanje pripravništva

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić ,koji je također došao na prosvjed, u obraćanju novinarima podsjetio je da je mjera SOR-a pala za 30 posto, a da su mjere koje Vlada želi i potiče - stalno zapošljavanje u privatnom sektoru - porasle četiri puta. Prosvjed je zakasnio i možda je trebao biti prije nekoliko godina kad se SOR uvodio, ocijenio je Pavić i dodao kako Vlada vodi odgovornu politiku da se osiguraju kvalitetna radna mjesta za mlade.

Osigurano je  1,5 milijardi kuna za program "Od mjere do karijere", podsjetio je Pavić i dodao kako je i prije nego što je postao ministar zagovarao da treba ići u smanjivanje SOR-a, jer je to mjera koja ima uspješnost od samo 12 posto. Radimo na smanjenju mjere SOR-a i stavili smo obvezu plaćanja prijevoza na poslodavce. Sada idemo na jačanja pripravništva, što i traže prosvjednici, kazao je Pavić napomenuvši kako njegov tim radi na tome i analizira koje sve zakone treba mijenjati. Njegujemo socijalni dijalog i vjerujem da na taj način možemo uspješno surađivati, rekao je Pavić.

Lucija Barjašić Špiler iz Matice hrvatskih sindikata izrazila je zadovoljstvo ministrovom najavom o ukidanju SOR-a i jačanju pripravništva, ali i istaknula da su od povjerenstva koje treba redefinirati mjere aktivne politike zapošljavanja dobili odgovor da se SOR ne ukida i da će se možda vratiti neki oblik pripravništva.

>>> Kod ministra Krstičevića čak 60 SOR-ovaca

Pripravništvo ili jest ili nije ustvrdila je Špiler i dodala kako je ova Vlada proširila mjeru SOR-a tvrdeći kako je manji broj uključenih, te objasnila da je to zato jer je krenula tek od 1. ožujka,. Svaki se mjesec prosječno uključuje oko 1000 novih osoba u SOR, pa o smanjenju nema nikakva govora,  jer je za ovu i iduću godinu planirano 1,2 milijardi kuna za SOR, tvrdi Špiler. Napomenula je kako su od povjerenstva tražili konkretne brojke za vraćanje pripravništva, ali odgovor nisu dobili. Rečeno nam je da ćemo podatke moći dobiti tek u 10. mjesecu, a nove mjere kreću od 1. siječnja, dodala je.

"O tome kao vlada namjerava ukinut SOR govori i činjenica da je HNS raspisao natječaj za sedam SOR-ovaca, a Sabor i Vlada ih zapošljavaju i to su se flosukle", ustrvdila je. To je isto kao kad premijer Plenković i ministar Pavić govore da zaposlenost raste, a ne raste. Zato organiziramo prosvjed i bit ćemo sve glasniji i iznositi istinu što se događa, tražiti ukidanje SOR-a i vraćanje pripravništava , najavila je Špiler.

"Puna su im usta obećanja za mlade, ali ne čine ništa za njihovu dobrobit", ustvrdila je.

Na skupu se okupilo oko 150 prosvjednika.