Aktualno
StoryEditor

Pavić započeo dvotjednu kampanju protiv pet oblika rada na crno

18. Siječanj 2018.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić najavio je u četvrtak da počinje dvotjedna kampanja protiv rada na crno, u sklopu EU projekta "Stop radu na crno" vrijednog milijun eura, a cilj je osvijestiti građane i poslodavce o svim negativnim aspektima takvog rada.

Ministar je pojasnio kako postoji pet oblika rada na crno - da se radnik uopće ne prijavi, da se prijavi na pola radnog vremena a radi puno radno vrijeme, da se radnik prijavi na puno radno vrijeme ali na minimalnu plaću, nezakonito zapošljavanje stranaca i neisplata dodatnog rada.

"Ideja nam je u slijedeća dva tjedna osvijestiti građane i poslodavce o svim negativnim aspektima rada na crno. Tim sredstvima se ojačala radna inspekcija, a s kampanjom završava projekt u kojem Hrvatska sudjeluje zajedno s partnerima iz Njemačke i Slovačke", rekao je Pavić novinarima ispred Banskih dvora.

>>>Svjedočanstvo: Odlazim u Njemačku dva-tri puta godišnje, na ‘crno’ se može zaraditi oko 2000 eura

Hrvatska je, ističe, malo iznad EU prosjeka po udjelu rada na crno. "Ne trebamo time biti zadovoljni, posebice jer nam se poslodavci u sezoni, pogotovo u građevinskom sektoru, javljaju da ima dosta rada na crno i da ta nelojalna konkurencija utječe na njihovo poslovanje", kaže Pavić.

Trenutne procjene EU-a navode da oko 16 posto BDP-a otpada na neprijavljeni rad, a to nije samo rad na crno, dodao je ministar.

Pojasnio je kako postoji pet oblika rada na crno - da se radnik uopće ne prijavi, da se prijavi na pola radnog vremena a radi puno radno vrijeme, da se radnik prijavi na puno radno vrijeme ali na minimalnu plaću, nezakonito zapošljavanje stranaca i neisplata dodatnog rada.

21. travanj 2024 01:35