Aktualno
StoryEditor

Pavić: Želja nam je većim plaćama zaustaviti iseljavanje

16. Listopad 2018.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić rekao je u utorak u Slavonskome Brodu da Vlada što se tiče zapošljavanja mladih ima novca više nego ikad te da je u prve dvije godine mandata za to izdvojila 4,5 milijarda kuna, od čega se 1,6 milijarda odnosi na mjere aktivne politike zapošljavanja.

U organizaciji Predstavništva Europske komisije i Europe Direct Informacijskog Centra Slavonski Brod u utorak je u tom gradu održana tribina "Budućnost Europe: prilike i izazovi za Slavoniju“ na kojoj je gostovao ministar Pavić.

Ministar Pavić govorio je o zapošljavanju mladih u Hrvatskoj uz potporu Europske unije.

"Što se tiče zapošljavanja mladih ljudi, imamo više financijskih sredstava nego ikad - četiri i pol milijarde kuna u prve dvije godine mandata ove Vlade, za mjere aktivne politike zapošljavanja mladih 1,6 milijarda kuna", rekao je ministar te istaknuo mjeru ‘pripravnik‘ i samozapošljavanja.

>>>Pavić: Mirovinskom reformom svi će moći sami odabrati povoljniju mirovinu

"Mjeru pripravnik posebno promoviramo jer ju poduzetnici ne koriste dovoljno. Ona omogućava da poduzetnici daju veću plaću, a da pola te plaće financira država. Ako netko želi zaposliti IT inženjera i dati mu plaću i 10.000 kuna, pola ukupnog troška će financirati država", podsjetio  je ministar Pavić te istaknuo kako je udvostručen broj osoba koji se odlučuju za mjeru samozapošljavanja.

Želja nam je većim plaćama zaustaviti iseljavanje, rekao je i istaknuo da je u prošle dvije godine prosječna plaća u Hrvatskoj porasla za 100 eura. Želimo stvoriti okvir da ona bude i veća, rekao je Pavić.

Na upit novinara o tijeku mirovinske reforme ministar je javno pozvao sindikate da se vrate za pregovarački stol.

>>>Pavić: Sindikati bi mijenjali koncept mirovinske reforme, Vlada spremna na kompromis

"Vlada je spremna za razgovor i kompromis. To smo pokazali i kada smo inicijalni prijedlog za odlazak u mirovinu 2031. godine s navršenih 67 godina korigirali i predložili da to bude 2033. godine. I po sadašnjem zakonu, usvojenom 2014. godine, u mirovinu se ide s navršenih 67 godina, ali od 2038. godine. Sindikati tada, 2014. nisu tražili da se godine starosti smanje na 65 godina", rekao je Pavić i dodao da će prema prijedlogu zakona do 67. godine morati raditi samo oni koji ne budu imali puni radni staž u dobi od 65 godina.

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević rekao je kako su glavni poticaj za održavanje takvih tribina izjave građana da nisu dovoljno informirani o važnosti Europske unije te najava izbora za Europski parlament. Iznimno je važno da su informacije dostupne javnosti, rekao je Baričević, ističući kako žele "osvijestiti potrebu građana da izađu na izbore" i iskažu svoje stajalište jer je neizlazak nešto najgore što se može dogoditi. "Gotovo je nemoguće da ljudi kažu: ne zanima me Europa", dodao je.

Kako je istaknuo, sigurnost ekoloških i socijalnih standarda, zapošljavanje i mladi poljoprivrednici "neke su od važnih tema koje financira i sufinancira Europska unija".

>>>Blok umirovljenici zajedno: Zašto dobivamo tek četvrtinu ili trećinu uplaćenih sredstava u fondove?

"Ovom tribinom želimo podsjetiti ljude da se to ne događa samo po sebi, samo u Bruxellesu, Zagrebu, nego i u Slavonskom Brodu, Iloku, Vukovaru, Metkoviću", dodao je Baričević.

Na tribini je bila i zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, koja je govorila o utjecaju Europske unije na politiku vezanu uz proizvodnju, dostupnost i sigurnost hrane. Podsjetila na promjenu nacionalnog zakonodavstva vezanog uz sustav doniranja hrane, za koji kaže da nije dovoljno zaživio te da ima prepreka vezanih uz sigurnost hrane.

"Možemo donirati hranu, ali pitanje je njezinog transporta i skladištenja, da ona kao zdrava hrana dođe do krajnjeg korisnika. Tu može pomoći Europska unija kroz Europski socijalni fond, kroz osiguravanje financijskih sredstava za izgradnju infrastrukture", rekla je Borzan.

16. travanj 2024 07:22