Aktualno
StoryEditor

Pažnja, u četvrtak koordinirana akcija pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe

09. Kolovoz 2017.

Koordinirana akcija pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe, kodnog naziva "Sigurna plovidba 2017", održat će se u četvrtak, 10. kolovoza u trajanju od 10 do 19 sati, na području svih osam lučkih kapetanija, izvijestilo je u srijedu Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

>>>Prva plovidba Jadrolinijinog trajekta Dubrovnik na relaciji Bar-Bari-Bar

Pojačani nadzor sigurnosti plovidbe u okviru akcije provest će djelatnici svih osam lučkih kapetanija u koordinaciji s njihove 72 lučke ispostave te Službom za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTS), čiji djelatnici će pružiti podršku sudionicima akcije dojavama o uočenim područjima pojačanog prometa plovila, uočenim prekršajima u plovidbi, neidentificiranim i identificiranim pomorskim objektima, a naročito u slučajevima glisiranja preblizu obale.

Ovogodišnja akcija pojačanoga nadzora posebnu pozornost usmjerit će na poštivanje propisa u slučajevima plovidbe uskim kanalima te, uz već spomenuto glisiranje i na brzinu plovidbe brodica unutar 300, odnosno, 150 metara od obalne linije, zatim na nadzor kupača u odnosu na postavljene plutajuće ograde uređenih plaža, kao i predaleko udaljavanje kupača od obale, odnosno iz obuhvata plivališnih zona uređenih i prirodnih plaža. U okviru akcije pojačano će se nadzirati osobe koje obavljaju djelatnost iznajmljivanja plovila te nadzor nad brodovima i brodicama koje obavljaju prijevoz putnika.

Pojačan pomorski promet hrvatskim dijelom Jadranskoga mora razlog je održavanja sveobuhvatne koordinirane akcije sredinom sezone, s ciljem demonstriranja operativne spremnosti i učinkovitosti svih koordiniranih službi u nadležnosti resornoga Ministarstva u svim mogućim i predvidivim situacijama na moru.

>>>Atlantska plovidba prodaje dva broda za 27 milijuna dolara

Kroz preventivno djelovanje prema svim sudionicima u pomorskom prometu koji upravljaju raznim tipovima plovila, ukazat će se, ističu u priopćenju iz Ministarstva, i na nužnost poštivanja sigurnosnih propisa tijekom plovidbe morem, posebno u nadzoru primjene pomorskih propisa iz sigurnosti plovidbe, budući da u trajanju sezone pojačanog pomorskog prometa hrvatskim morem u prosjeku plovi oko 170 tisuća charter plovila, od čega je registrirano oko 30 tisuća sportskih i rekreativnih plovila, dok istovremeno u hrvatske luke uplovljava između 60 i 100 tisuća brodova.

26. travanj 2024 10:59