Aktualno
StoryEditor

PBZ CO i Erste preuzeli crikvenički Jadran, na čelu skupštine Boris Šavorić

22. Svibanj 2018.

Mirovinski fondovi PBZ CO i Erste u utorak su i službeno preuzeli 70,74 posto udjela u crikveničkom Jadranu, a na izvanrednoj glavnoj skupštini izabran je novi Nadzorni odbor te turističke tvrtke, koji je potom za novog predsjednika Uprave postavio Gorana Fabrisa.

Mirovinski fondovi PBZ CO d.d. i Erste d.o.o. za 199,8 milijuna kuna preuzeli su 70,74 posto dionica crikveničkog Jadrana, kojeg će dokapitalizirati s 200 milijuna kuna, te ukupno investirati 450 milijuna kuna. Goran Fabris je diplomirani ekonomist, koji je obnašao razne rukovodeće funkcije u Istraplastici, bio je direktor nabave i vanjskih servisa u Valamaru te direktor rovinjske Maistre.

>>>Jadran Crikvenica idućeg tjedna imenuje Upravu

Nakon imenovanja, Fabris je izjavio da planovi poslovanja u predstojećem razdoblju uključuju financiranje unapređenja standarda smještaja u cilju osiguranja kvalitete kroz prenamjenu, obnovu, rekonstrukciju, dogradnju postojećih kapaciteta te sveobuhvatne infrastrukturne zahvate kao i jačanje kompetencija zaposlenika i upravljačkog kapaciteta na svim razinama managementa društva.

‘Sve to u cilju daljnjeg razvijanja samog društva i destinacije u suradnji s lokalnom zajednicom‘, kazao je Fabris. Ukupna planirana ulaganja u Jadran d.d., Crikvenica za realizaciju spomenutih planova iznosit će najmanje 450 milijuna kuna, što dodatno potvrđuje odlučnost investitora za unapređenje turističke ponude na crikveničkoj rivijeri kao poželjnoj hrvatskoj destinaciji.

>>>UVBRIMD Jadran: U privatizaciji treba očuvati hotelijersku djelatnost

Za predsjedavajućeg skupštine imenovan je Boris Šavorić iz odvjetničkog društva Šavorić & partneri. Skupština je izglasala nepovjerenje predsjedniku Uprave Peri Matiću, koji je na čelu Uprave Jadrana od siječnja. U obrazloženju prijedloga navedeno je da Matić nema povjerenje dioničara, da iz njegova postupanja proizlazi da se ne može očekivati da će do kraja mandata valjano obavljati svoju dužnost te da je svojim postupcima izazvao netrpeljivost između sebe i dijela rukovodećeg osoblja te dijela zaposlenika, što je utjecalo je i na reputaciju tvrtke.

Hotelsko poduzeće Jadran d.d., Crikvenica osnovano početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća, ima više od 1.700 smještajnih jedinica u Crikvenici, Dramlju i Selcu ukupnog potencijala za gotovo 5000 gostiju, a sastoji se od hotela Esplanade, Katarina, Omorika, Kaštel, International, Zagreb, hotela i paviljona Slaven, hotela i paviljona Ad Turres, turističkog naselja Kačjak, kampa Selce i kampirališta Kačjak.

>>>Vjerovnici i mali dioničari Jadrana za brzu privatizaciju i novu Upravu

Dugotrajni stečajni postupak nad crikveničkim Jadranom završen je 2014. godine, nakon čega je krajem 2016. pokrenut postupak dokapitalizacije i proces uvrštenja svih dionica na tržište Zagrebačke burze.

Crikvenički Jadran bio je u većinskom državnom vlasništvu, a Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) objavio je početkom studenoga prošle godine javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju 34.754.768 ili 70,74 posto dionica Jadrana.

>>>Dionice crikveničkog Jadrana od srijede ponovno za Zagrebačkoj burzi

CERP je primio 22 pisma namjere za kupnju toga većinskog udjela u Jadranu, no pristigla je samo jedna obvezujuća ponuda koju su zajedno dala dva mirovinska fonda - PBZ Croatia osiguranje i Erste Plavi. Oni su za 70,74 posto dionica Jadrana ponudili 199,8 milijuna kuna, što je gotovo šest milijuna više od početne cijene koju je tražio CERP, te su se obvezali na dokapitalizaciju od 200 milijuna kuna. Ugovor o prodaju i prijenosu dionica potpisali su sa CERP-om u početku travnja.

Dionice Jadrana uvrštene su na službeno tržište Zagrebačke burze u početku siječnja.

19. travanj 2024 09:34