Aktualno
StoryEditor

Pčelarima isplaćeno 14,1 milijun kuna

14. Listopad 2017.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je pčelarima 14,1 milijun kuna potpora za ovu godinu, a kroz šest mjera u sektoru pčelarstva potpore je primilo više od 3.400 korisnika, izvijestili su u petak iz Ministarstva poljoprivrede.

>>>Brendovi ‘Varaždinsko zelje’ i ‘Slavonski kulen’ dobili zaštitu EU

Kako se navodi u priopćenju, potporu je primilo 1.026 korisnika mjere ‘Tehnička pomoć pčelarima i organizacijama pčelara‘, 2.197 korisnika mjere ‘Suzbijanje štetnika i bolesti pčela, naročito varooze‘, 88 korisnika mjere ‘Racionalizacija troškova selećeg pčelarenja‘, 60 korisnika ‘Mjere za potporu laboratorija za analizu pčelinjih proizvoda‘, 42 korisnika mjere ‘Obnavljanje pčelinjeg fonda‘ i jedan korisnik mjere ‘Suradnja sa specijaliziranim tijelima za provedbu programa primijenjenih istraživanja u području pčelarstva i pčelinjih proizvoda‘.

- Broj pčelara i pčelinjih zajednica povećava se iz godine u godinu, a zabilježeno je i da se sve više mladih ljudi odlučuje za pčelarstvo kao osnovni izvor prihoda, izjavio je u priopćenju ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

>>>Živi zid: Legalizirati do šest stabljika konoplje za rekreaciju

Dodao je i kako su hrvatski pčelari dobro organizirani i zajedno posjeduju veliko znanje i iskustvo te kako o kvaliteti domaćeg meda nije potrebno puno govoriti.

- Zna se da je naš med nadaleko najbolji i najkvalitetniji, a povećanje izvoza i potražnje za našim medom izvan naših granica dovoljna je potvrda toj izjavi, istaknuo je Tolušić.

Iz Ministarstva podsjećaju kako Nacionalni pčelarski program 2017.-2019. predviđa 2,5 milijuna eura godišnje potpore pčelarima kroz različite mjere.

>>>HSS-ovac Vlaović zatražio povećanje proračuna za naknadu šteta na 50 milijuna kuna

Mjere su donesene temeljem iskustva korištenja sličnog programa u prethodnom razdoblju i u potpunosti su u službi pčelara.

Financiranjem pčelara kroz Nacionalni pčelarski program ostvaruje se nekoliko ciljeva - od poboljšanja tehničkih uvjeta pčelarenja, brige za zdravlje i vitalnost pčelinjih zajednica, sigurnosti, kvalitete i pozicioniranja pčelinjih proizvoda pa sve do primijenjenih istraživanja koja su nužna za suočavanje s izazovima koji su pred pčelarima.

19. travanj 2024 16:59