25. rujan 2018.

Pegla se: Broj platnih kartica u Hrvatskoj i dalje raste

Broj platnih kartica u Hrvatskoj i dalje raste, krajem prošle godine bilo ih je ukupno oko 8,9 milijuna, pri čemu najveći udio, oko 79 posto, imaju debitne kartice, dok je udio kreditnih kartica 21 posto, istaknuto je u utorak na Međunarodnoj konferenciji o karticama i plaćanjima u financijskim i drugim djelatnostima SmartCard 2018.

>>>Wells Fargo skida s platne liste više od 26 tisuća ljudi u iduće tri godine

Po riječima Zrinke Petroci iz Hrvatske narodne banke, prošle je godine u odnosu na 2016. godinu broj kartica povećan za 0,8 posto, a kartice se sve više zamjenjuju, najviše u korist beskontaktnih, kojih je 23,8 posto od ukupnog broja kartica.

Platne kartice u Hrvatskoj ima 3,38 milijuna ili 79 posto građana.

Njih 52 posto ima samo debitne kartice, a jedna osoba u prosjeku ima 2,5 kartice.

U uporabi, što znači da se njima barem jednom u godini obavi jedna platna transakcija, je ukupno 4,4 milijuna kartica ili njih 50,4 posto. Oko 44 posto kartica se ne koristi, a 5,7 posto kartica je blokirano iz raznih razloga.

Raste i ukupna vrijednost obavljenih transakcija, kojih je na kraju 2017. bilo 8,4 posto više u odnosu na godinu prije, dok je vrijednost transakcija povećana za 6,8 posto.

Po ranije objavljenim podacima iz publikacije središnje banke o platnim karticama i kartičnim transakcijama, lani je izvršeno 431,31 milijun kartičnih platnih transakcija s ukupnom vrijednosti od 148,4 milijarde kuna.

Oko 67 posto nacionalnih transakcija odnosi se na plaćanje roba i usluga, a 26 posto na podizanje gotovine.

U Hrvatskoj je potkraj prošle godine bilo gotovo 5000 bankomata, najviše bankomata za podizanje gotovine, dok je EFTPOS terminala bilo je gotovo 120.000, a 58 posto tih uređaja je beskontaktno-kontaktnih.

Petroci je istaknula da znatno raste m-banking i građani sve češće zamjenjuju internet banking s m-bankingom.

>>>U Hrvatskoj platnim karticama ostvareno 148 milijardi kuna transakcija

Međunarodna konferencija o karticama i plaćanjima u financijskim i drugim djelatnostima SmartCard 2018. održava se u Opatiji od 24. do 26. rujna. Sudjeluje oko 200 stručnjaka iz banaka, gospodarskih sustava, informatičkih kuća, proizvođača softvera i rješenja, a glavne teme konferencije su stanje i budućnost tehnologije, mobilna plaćanja, digitalno bankarstvo te iskustva u primjeni.

Na konferenciji je prikazan najnoviji stupanj razvoja tehnologije kartica, bankomata i EFT POS terminala, mobilnih, samouslužnih kioska i uređaja, s posebnim naglaskom na trendove u području smart kartica.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]