Aktualno
StoryEditor

Pejčinović Burić: Arbitražna odluka ne smije opterećivati suradnju Hrvatske i Slovenije

30. Lipanj 2017.

Zagreb i Ljubljana različito gledaju na arbitražnu odluku, ali život i suradnja idu dalje i to pitanje ne smije opterećivati međusobnu suradnju, poruke su s tiskovne konferencije diplomatske trojke Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) u petak u Dubrovniku.

U četvrtak objavljena arbitražna odluka o hrvatsko-slovenskoj granici, koju Ljubljana poštuje, a  Zagreb ne priznaje jer zbog slovenskog utjecaja na arbitre postupak smatra kompromitiranim, obilježila je i završni sastanak ministara vanjskih poslova SEECP-a, procesa koji je potaknut upravo u svrhu promicanja suradnje u regiji jugoistočne Europe.

>>> Sloveniji velika većina Piranskog zaljeva, pristup otvorenom moru

"Glavni smisao i najveća vrijednost ove inicijative, jedine koja je ponikla i ostala u ovoj regiji jest da potiče izgradnju povjerenja, mira, sigurnosti i napretka", rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić na konferenciji s bugarskom kolegicom Ekaterinom Zaharievom i slovenskom državnom tajnicom Darjom Bavdaž Kuret.

"Život i suradnja idu dalje" bez obzira na jučerašnju presudu, rekla je Pejčinović Burić. "Život s obje strane granice i u međunarodnim odnosima (na mjestima gdje se susrećemo) treba biti neopterećen", kazala je.

Dodala je da dvije prijateljske i dobrosusjedske zemlje različito gledaju na pitanje arbitraže o čemu će dvojica premijera Hrvatske i Slovenije Andrej Plenković i Miro Cerar razgovarati 12. srpnja u Ljubljani.

>>> Plenković i Cerar ‘dogovorili impasse’, sastanak u Ljubljani 12. srpnja

Slovenska državna tajnica inzistirala je na poštivanju međunarodnog prava i zakona.

"Stupovi SEECP-a su i stupovi naših zajedničkih vrijednosti", a to su poštivanje prava i zakona, rekla je slovenska državna tajnica te podsjetila da su dvije zemlje zajedno predale zahtjev za arbitražu.

"To je činjenica od koje se ne smijemo skrivati", rekla je Bavdaž Kuret i poručila da su dvije zemlje obavezne poštivati međunarodno pravo.

Ministrica vanjskih poslova Bugarske, zemlje koja je predsjedala SEECP-om 2016., istaknula je da je perspektiva članstva u EU jedini put da se ostvari napredak u jugoistočnoj Europi.

"To je jedini put da ostvario mirnu, stabilnu, bogatu Europu", rekla je Zaharieva.

Na pitanje novinarke iz Bugarske, zemlje u kojoj je SEECP začet, kako sudionici procesa misle da SEECP može pomoći regiji s obzirom da je povjerenje općenito u jugoistočnoj Europi na najnižoj razini, hrvatska ministrica je odgovorila da su već i sami sastanci prilog gradnji povjerenja.

Ocijenila je da to znači da je proces vrijedan i da će pokazati jednu vrstu političke zrelosti.

Slovenija je zadala vrlo zanimljive teme za svoje predsjedanje, a njihov je zajednički nazivnik "budućnost", rekla je Pejčinović Burić.

Državna tajnica u MVP-u Slovenije, koja danas preuzima jednogodišnje predsjedanje SEECP-om, rekla je da će Ljubljana raditi na četiri područja tijekom svog predsjedanja. Ponajprije će podržati sve zemlje u regiji koje su aspirantice za članstvo u EU da napreduju na tom putu, rekla je. Drugo je područje sigurnost Europe, a treće je ono na kojem je već radila i Hrvatska, mobilnosti obrazovanje mladih u regiji. Četvrto je područje digitalna Europa, koje tako brzo napreduje da si regija ne smije dopustiti da ne bude dio tog procesa, rekla je Bavdaž Kuret.

24. travanj 2024 19:06