Aktualno
StoryEditor

Pejčinović Burić: Hrvatska je u ravnopravnosti spolova postigla ‘impresivan napredak‘

22. Travanj 2018.

Žene čine većinu svjetskog stanovništva i njihova uloga u prevenciji i rješavanju sukoba trebala bi biti veća, rekla je u nedjelju hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić koja je u Torontu na neformalnom skupu G7 govorila o hrvatskom iskustvu rata i mirne reintegracije Podunavlja.

Kanada, koja u 2018. predsjeda G7, skupinom sedam najrazvijenijih zemalja svijeta, u prioritete svog predsjedanja uvrstila je ravnopravnost i osnaživanje žena kao ključnog faktora u izgradnji mira, smanjenju siromaštva i ekonomskog rasta, a Hrvatska je bila jedna od sedam država pozvanih izvan formata G7, rekla je hrvatska ministrica.

>>> Gordana Kovačević: Ravnopravnost je svijest i način života, rada

"Žene čine većinu svjetskog stanovništva i utoliko bi u situacijama konflikta i prevencije konflikta njihova uloga trebala biti veća", rekla je ministrica novinarima. To posebno vrijedi za Afriku gdje ima mnogo sukoba, rekla je Pejčinović Burić.

Hrvatska ministrica bila je jedina izvan G7 koja dolazi iz Europe, a ostale kolegice su iz Ekvadora, Gane, Gvatamale, Jamajke, Kolumbije i Paname.

To je "veliko priznanje", smatra Pejčinović Burić koja je govorila o ratnom iskustvu Hrvatske, o ulozi žena u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja gdje su žene u tim pregovorima imale vrlo važnu ulogu.

U pogledu ravnopravnosti spolova u današnjoj Hrvatskoj ministrica je rekla da je zakonski, institucionalno, ali i u praksi učinjen "impresivan napredak".

Žene u Hrvatskoj sudjeluju u obrambenim snagama, u sigurnosnom sektoru već je 40 posto žena, a u diplomaciji žene kad je riječ o donošenju odluka sudjeluju s 50 posto, rekla je.

>>> Višnja Ljubičić: Žene zarađuju 11 posto manje, majčinstvo je u poslovnom životu velika prepreka

Pejčinović Burić je ocijenila da treba još raditi na tome da broj veleposlanica Hrvatske u svijetu bude izjednačen s muškarcima.

Hrvatska ministrica u subotu je sudjelovala na neformalnoj večeri koju je priredila kanadska kolegica Chrystia Freeland. Za tu je večeru kazala da je bila generalna proba za skup koji će se održati uoči zasjedanja Opće skupštine UN-a, 21 i 22. rujna u Kanadi no tada će na sastanak biti pozvane ministrice vanjskih poslova iz svih zemalja svijeta.

"Žene čine većinu svjetskog stanovništva i jasno je da ako se zanemari njihovo znanje, energija, iskustvo, ukupni svjetski napredak pati", rekla je Pejčinović Burić.

>>>Hrvatska pri dnu europskog Indeksa ravnopravnosti spolova

Zato je najvažniji zaključak bio da treba nastaviti raditi na jačem uključivanju žena kako bi svijet postao bolje mjesto za život i svijet u kojem će biti manje konflikta.

Obećavajuće zvuči da je Francuska, koja će iduće godine predsjedati skupinom G7, već najavila da će temu osnaživanja žena također uključiti u svoju agendu, rekla je ministrica.

23. travanj 2024 13:02