Aktualno
StoryEditor

Pejčinović Burić pozvala na ujedinjenje zbog složene geopolitička i geostrateške situacije

25. Kolovoz 2017.

Vrijeme je da se svi čimbenici hrvatske vanjske politike ponovo ujedine zbog aktualnih izazova i budućih zadaća, poručila je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić na Konferenciji veleposlanika, generalnih konzula i otpravnika poslova u Zagrebu.

"Ove smo godine svečano obilježili 25 godina međunarodnog priznanja Hrvatske, a s nizom država obilježavamo i 25 godina uspostave diplomatskih odnosa", rekla je ministrica.

"To je lijepa obljetnica i koristan trenutak da se okrenemo unaprijed i u ovom trenutku repozicioniramo Hrvatsku i dalje radimo na vanjskopolitičkom i europskom planu", istaknula je Pejčinović Burić pred veleposlanicima u zagrebačkom hotelu Sheratonu.

>>> Pejčinović Burić: Arbitražna odluka ne smije opterećivati suradnju Hrvatske i Slovenije

Smatrajući kako današnja složena geopolitička i geostrateška situacija otvara mnoge nove teme, ministrica je diplomatima rekla kako je "za Hrvatsku i prije bilo teških i izazovnih vremena", no da "misli da je opet došao trenutak gdje ima mnogo izazova na unutarnjem i vanjskopolitičkom planu" pa će se od njih očekivati dodatni i jači angažman.

Istaknula je kako se pokazalo da se pojačanom sinergijom između svih sudionika vanjske politike u zemlji i diplomatske mreže u svijetu može postići bolji učinak vanjske politike i ukupnog hrvatskog vanjskog djelovanja, što se pokazalo u dosadašnjim najvećim uspjesima hrvatske diplomacije, od međunarodnog priznanja, do pristupanja u najvažnije organizacije poput Ujedinjenih naroda, NATO saveza i Europske unije.

"Iznimna prilika da se ponovno udruže naše snage oko zajedničkog projekta" danas su pripreme za članstvo hrvatske u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), čime će se zaokružiti proces pristupanja u najvažnije svjetske institucije, te priprema za hrvatsko predsjedanje Europskim vijećem 2020. godine, naglasila je Pejčinović Burić.

"Pokazali smo u prošlosti da kad imamo nešto važno za našu državu da to jako dobro odradimo", zaključila je ministrica.

>>> Krstičević: Korak smo bliže kupnji američkih zrakoplova

Ministar obrane Damir Krstičević na konferenciji je izjavio da Hrvatska gradi sustav koji je građanima u svakom trenutku spreman jamčiti sigurnost te da je potrebno preduhitriti one koji žele biti ispred hrvatskog sigurnosnog sustava.

"Gradimo sustav koji je građanima spreman u svakom trenutku jamčiti sigurnost i koji može čvrsto odgovoriti na svaku ugrozu i opasnost. Moramo biti brž, jači, bolji i spremniji od onih koji žele biti ispred našeg sigurnosnog sustava", poručio je ministar obrane.

Istaknuo je da je Hrvatska u srpnju nakon 15 godina dobila novu strategiju nacionalne sigurnosti te da paralelno radi na zakonu o domovinskoj sigurnosti koji je u Hrvatskom saboru prošao prvo čitanje.

Pored prirodnih prijetnji poput požara i poplava, ministar obrane osvrnuo se i na prijetnje terorizma, masovnih migracija stanovništva i hibridnog djelovanja.

"Ovi izazovi postaju sve kompleksniji i teže predvidljivi te očito jačaju isprepletenost i međuovisnost vanjske i unutarnje sigurnosti.", ocijenio je Krstičević. Prema njegovim riječima, potrebno je usklađivanje dva temeljna alata vanjske politike: diplomacije i obrane.

"Diplomacija je ta koja primarno vodi vanjsku politiku, a vojska je ta koja jača diplomaciju", kazao je Krstičević i izrazio zadovoljstvo povećanjem ulaganja u oružane snage u visini od devet posto.

>>> Jandroković: Hrvatskim građanima nitko neće uzeti more

Na konferenciji je sudjelovao i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković koji je kazao da su konkretne zadaće Hrvatskog sabora, kada je u pitanju vanjska politika, ograničene na davanje mišljenja o postavljanju i opozivu šefova misija, sudjelovanje u europskom zakonodavnom postupku i potvrđivanje međunarodnih ugovora, a nadležna tijeka koja se time bave su Odbor za europske poslove i Odbor za vanjsku poslove.

"Osim tih ustavom određenih ovlasti Sabor sudjeluje u nizu međunarodnih aktivnosti", kazao je Jandroković i posebice istaknuo međuparlamentarnu suradnju unutar Europske unije. Dodao je i da parlamentarna diplomacija ima određenu ulogu u promicanju gospodarstva i energetske neovisnosti.

28. travanj 2024 13:18