Aktualno
StoryEditor

Pekinška Bijela knjiga obećava gušenje ekstremizma i očuvanje vjerskih sloboda

03. Travanj 2018.

Kina obećaje da će očuvati vjerske slobode u najnovijoj Bijeloj knjizi koju je objavila vlada, prenose u utorak državni mediji u vrijeme kada se očekuje sklapanje povijesnog sporazuma između Svete Stolice i Pekinga o načinu imenovanja biskupa. "Primjereni vjerski odnosi" i "gušenje vjerskog ekstremizma" uz očuvanje vjerskih sloboda "uobičajene su zadaće s kojima se suočavaju sve zemlje u svijetu", stoji u dokumentu, prenosi njemačka agencija dpa. "Vjere u Kini moraju biti kineske po svojoj orijentaciji" i moraju se prilagoditi zemlji "socijalističkog društva", navodi se nadalje.

>>>Kina bi mogla s trona svrgnuti SAD po broju patenata

Bijela knjiga objavljena je u vrijeme kada se očekuje sporazum između Pekinga i Svete Stolice koji bi mogao donijeti obnovu diplomatskih odnosa prekinutih prije gotovo 70 godina. Kina je uložila stvarne napore prema uspostavi odnosa s Vatikanom, rekao je u utorak kineski dužnosnik, prenosi Reuters. Prema očekivanjima od tog sporazuma, Vatikan bi odlučivao u imenovanju budućih biskupa, što danas nije slučaj. Kineski katolici podijeljeni su između sljedbenika biskupa koje imenuje kineska vlada i vjernika koji poštuju "ilegalce", a riječ je o biskupima koji su lojalni Vatikanu. Puni odnosi s Pekingom omogućili bi Vatikanu zakonski okvir za skrb nad oko 12 milijuna katolika u Kini, piše Reuters.

- Iskrena želja naše vlade je poboljšati odnose i kineska vlada uvijek je ulagala stvarne napore u tom smjeru, rekao je u utorak na konferenciji za novinare Chen Zongrong, bivši zamjenik Državne uprave za vjerska pitanja.

>>>Vatikanski list: Redovnice rade u ropskim uvjetima

Prošli tjedan Vatikan je objavio da se nastavlja dijalog između dviju strana no sporazum zasad neće biti potpisan iako se očekivalo da će se to dogoditi u ožujku. Drugo sporno pitanje je kako riješiti problem Tajvana, koji ima samoupravu i održava službene diplomatske odnose s Vatikanom. Kina, međutim, smatra Tajvan svojom odmetnutom pokrajinom i odriče mu pravo na sklapanje međudržavnih odnosa.

Međutim, ako se i poboljšaju odnosi s Katoličkom crkvom, službeni Peking i dalje guši slobode Ujgura, koji su muslimani, kao i tibetanskih budista i sljedbenika sekte Falun Gong, navodi Freedom House, organizacija koja mjeri političke i vjerske slobode diljem svijeta. Kina službeno priznaje pet vjeroispovijesti u svojoj Bijeloj knjizi - budizam, taoizam, islam, katolicizam i protestantizam. Procjenjuje se da je u Kini oko 200 milijuna vjernika.

Međutim, ta brojka službenog Pekinga znatno je niža od procjene koju iznosi Freedom House - 350 milijuna vjernika, no američki State Department procjenjuje da je u cijeloj Kini oko 657 milijuna vjernika, piše agencija dpa.

27. travanj 2024 13:03