01. veljača 2019.

Pelješki most stajat će ‘bez veze‘ s lokalnim cestama bar šest mjeseci po izgradnji

Pelješki most će po izgradnji biti izvan uporabe minimalno šest mjeseci jer pristupne ceste još su uvijek samo u planu, piše Jutarnji list.

Prema ugovoru Hrvatskih cesta s kineskom kompanijom CRBC, most Pelješac mora biti završen 31. srpnja 2021. godine. Do završetka mosta, prema planu, treba se završiti i gradnja nove ceste preko Pelješca. To uključuje spoj mosta s Jadranskom magistralom te novu, 30 kilometara dugačku cestu od mosta preko Pelješca do mjesta Doli, čija je gradnja podijeljena na tri dionice.

Izvođači za radove još nisu izabrani, a za gradnju tih cesta treba više od 30 mjeseci. Tako da čak i da s današnjim danom započnu radovi, most bi zjapio završen i bez prometa još minimalno tri mjeseca.

Za prvu dionicu pelješke ceste koja spaja Duboke i Šparagović i Jadransku magistralu s mostom Hrvatskim cestama se na natječaj prijavilo sedam potencijalnih izvođača radova. Ponude su otvorene 4. lipnja prošle godine, a izvođač ni nakon gotovo osam mjeseci nije izabran.

Prema dostupnim informacijama, cijeli se proces oduljio zbog odredbi Zakona o javnoj nabavi, koji propisuje da naručitelj, u ovom slučaju Hrvatske ceste, za sve nejasnoće iz ponude pismenim putem moraju pitati ponuditelja. On onda ima deset dana da se izjasni. Osim takvih odugovlačenja, po odabiru izvođača, ostali kandidati koji su se javili na ponudu imaju pravo na žalbu. Treba uzeti u obzir i da od potpisa ugovora do uvođenja u posao u pravilu prođe nekoliko mjeseci.

Unatoč tome što za pristupne ceste još nisu finalizirani ni natječaji, u četvrtak je premijer Andrej Plenković prilikom posjeta gradilištu Pelješkog mosta izjavio kako stječe dojam da će se sve sagraditi na vrijeme.

S druge strane, saborski zastupnik i bivši ministar u Vladi SDP-a Branko Grčić za N1 komentirao je kako su ceste mnogo ‘skliskiji teren‘ od mosta.

- Tih 30 kilometara preko Pelješca i obilaznica preko Stona je jedna od vrlo zahtjevnih investicija. Na toj trasi imate dva velika tunela koji su zajedno oko veličine Svetog Roka, u tom dijelu je još jedan manji tunel, nekoliko mostova. To je teška i zahtjevna trasa, vjerujem da će biti puno više problema, nego oko samog mosta - kaže Grčić.