Aktualno
StoryEditor

Pelješki most: Svjedočimo li gradnji spomenika hrvatskoj neracionalnosti?

23. Travanj 2018.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i predsjednik Uprave kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation Lu Shan potpisali su danas u Dubrovniku ugovor o gradnji Pelješkog mosta. Potpisivanju ugovora prisustvovali su premijer Andrej Plenković, ministar Oleg Butković, kineski veleposlanik u Hrvatskoj Zhaoming Hu i cijeli niz uglednih ličnosti koji su došli svečano obilježiti ovaj važan događaj.

>>>Potpisan ugovor o izgradnji Pelješkog mosta ‘težak’ više od dvije milijarde kuna

U sveopćoj buci izazvanoj ushićenjem i zvoncanjem čaša šampanjca, vjerojatno bi glas prometnog stručnjaka dr.sc. Ivana Miloša s riječkog sveučilišta o ‘tamo nekom Pelješkom mostu‘ zvučao kao hereza, možda čak i bogohuljenje.

Riječ je zaista o velikom projektu, ali hoćemo li se za desetak godina zapitati je li nam ovo zaista trebalo i zašto nismo čuli glas razuma. A glas razuma mogao se još davno prije potpisivanja čuti od profesora Miloša koji je u Lideru upozorio da bi nas most mogao koštati više nego što predviđa ugovor s Kinezima.

>>>Šuica: Bez pomoći EU Hrvatska bi teško sama krenula u izgradnju Pelješkog mosta

Kinezi će otići, a most će trebati održavati, što će nas koštati milijune i milijune kuna, koje bismo mogli, doduše, naplatiti cestarinom, ali što kad jednog dana BiH uđe u EU, a to je moguće i prije nego što mnogi očekuju? Turisti, kojih je ionako samo dva do tri mjeseca u Hrvatskoj, zaobilazit će Pelješki most i opet ići direktno preko Neuma.

Osim toga, u BiH će do tada biti dovršen koridor Vc i mogući odvojak preko Popovog polja prema Dubrovniku, tako da istočnoeuropski turisti neće morati putovati autocestom kroz Hrvatsku jer će im biti bliže voziti se preko Bosne. Most će ostati prazan kao što je danas prazna i autocesta od Zadra prema jugu, čak i kad spajamo praznike i krećemo na put.

>>>Diferencijacija na Pelješkome mostu

Svakako se nadamo da će dobar dio poslova dobiti naše građevinske tvrtke, međutim, bojimo se da bi uz Obrovac Pelješki most mogao biti najskuplji spomenik izgrađen u znak sjećanja na hrvatsku neracionalnost.

25. travanj 2024 10:25