Aktualno
StoryEditor

Penava: U Vukovaru se vodi borba za svako novo radno mjesto i zadržavanje mladih

12. Veljača 2018.

Krajem prosinca 2017. u Vukovaru je bilo zaposleno 9.135 osoba što je za 78 zaposlenih više nego krajem prosinca 2016. godine, rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare vukovarski gradonačelnik Ivan Penava dodavši da bi svi željeli da je broj novozaposlenih veći, no da se izneseni pokazatelji vukovarska realnost.

- Svako je novo radno mjesto u Vukovaru bitno jer ono daje kruh jednoj vukovarskoj obitelji, poručio je Penava istaknuvši da i grad svojim sredstvima nastoji potaknuti otvaranje novi radnih mjesta.

Potpora poduzetništvu

Prema podatcima Ministarstva financija o izvršenju proračuna jedinica lokalne samouprave, rekao je Penava, Vukovar je osmi grad u Hrvatskoj po izdvajanju za poduzetništvo pri čemu grad iz proračuna za tu svrhu izdvaja 2,24 posto.

>>>Penava: Suradnjom opatijskog fakulteta i Vukovara do ‘središta kontinentalnog turizma’

- Kada se gleda po kriteriju ‘per capita‘ onda je Vukovar treći u Hrvatskoj izdvajajući za poduzetništvo 119 kuna po stanovniku, rekao je gradonačelnik dodavši da grad ima 17 različitih mjera poticanja gospodarstva kroz koje je izravno plasirao poduzetnicima 4 milijuna kuna, a daljnja 3 milijuna kuna plasirao je Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara.

Odbacio je kritike o 300-tinjak zaposlenih Vukovaraca više u listopadu prošle godine nego u prosincu 2017. godine podsjetivši na sezonski karakter mnogih poslova, napose onih u turizmu.

Također je odbacio kritike da se o 78 novozaposlenih najveći broj odnosi na one zaposlene na novootvorenom bazenu kao i novoj tržnici te da ti zaposlenici nisu zaposleni u gospodarstvu.

- Kritičare mogu uputiti na ekonomsku literaturu i činjenicu da postoji primarni, sekundarni i tercijarni gospodarski sektor, i moram reći slikovito da je na mjestu današnjeg bazena donedavno bila rupa,a sada na tom mjestu u modernom objektu radi 40 ljudi, a na prostoru nove gradske tržnice donedavno je bila livada, a sada tamo radi pet novih zaposlenika, naglasio je Penava.

Dodao je da će na Vodotornju, po njegovoj obnovi, biti zaposleno 15-ak ljudi, a po obnovi ruševnog hotela ‘Dunav‘ kroz dvije, tri godine 30 novih zaposlenika.

>>>Vukovarsko-srijemska županija ‘povukla’ 106 milijuna kuna kroz program Zaželi

Penava je istaknuo da se vodi stalna borba za svako novo radno mjesto i za zadržavanje ljudi, posebno mladih, u gradu te da je niz tvrtki u prošloj godini otvorilo pogone no da, nažalost, mora najaviti da virovitička „Aktivobuća“, nakon dvije, tri godine poslovanja u Vukovaru, zatvara pogone i otpušta 50-ak ljudi.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava komentirao je i današnji posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj ocijenivši ga odlukom nacionalne politike.

- Osobno smatram da se mora razgovarati i tražiti da odnosi budu što bolji, rekao je Penava dodavši da Srbija mora priznati posljedice agresije velikosrpske politike iz 1990-tih i skinuti teret kolektivne krivnje sa cijelog naroda, ali i odgovoriti na pitanja nestalih, povrata kulturnog blaga, izručenja ratnih zločinaca pa i, kad je o Vukovaru riječ, materijalnoj odšteti.

>>>U tijeku je prosvjed udovica i branitelja: Srbija mora odgovarati za genocid, platiti ratnu odštetu

20. travanj 2024 00:43