Aktualno
StoryEditor

Pende: Najozbiljnije investicije događaju se u turizmu

25. Ožujak 2017.

Odgovori na pitanje kako potaknuti greenfield ulaganja u hrvatski turizam tražili su se na prvom panelu drugog dana Liderove konferencije Greenfield investicije – kako snovi postaju stvarnost.

Pomoćnik ministra turizma Robert Pende rekao je da se najozbiljnije investicije događaju u turizmu i da su najveći problem koji koče investicije neriješeni imovinsko pravni odnosi, nesređena prostorno planska dokumentacija i spora administracija. Investicijske procese mogao bi ubrzati novi Zakon o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom na kojem rade u Ministarstvu državne imovine, iznio je državni tajnik u tom ministarstvu Tomislav Boban, a kojim bi se ubrzala procedura stavljanja u funkciju državne imovine za koju postoji veliki interes investitora. Rekao je i da su napravili izmjene u organizaciji tako da u Ministarstvu nude projekte investitorima, među njima i turistički projekt Kupari.

>>>Topalović: Hrvatskoj nedostaje osnovne turističke infrastrukture, ali turizam trebamo značajno restrukturirati

Milena Perković, direktorica Arenaturista ukazala je na niz problema na koje nailaze investitori i otkrila da će u iduće tri godine tvrtka kojoj je na čelu investirati oko 100 milijuna eura te da je uglavnom riječ o investicijama u kampove i obnovu postojećih kapaciteta koje nisu do sada realizirane zbog zabetoniranih modela i lošeg zakonodavnog okvira. Složila se da država treba štititi svoja dobra, ali i smatra da koncesija treba postati nešto što se dodjeljuje efikasno i brzo.

>>>Mladen Vedriš predstavio projekt Lider invest koji promiče i nagrađuje najbolje proizvodne investicije

Ronald Korotaj, direktor Istraturista Umag (Lukšić grupa) i predsjednik Udruženja hotelijera HGK kaže da će njegova tvrtka uložiti 150 milijuna eura, a smatra da je sramota što je turistička zemlja Hrvatska tek 2014. godine dobila prvi akvapark. Saborski zastupnik Anton Kliman iz svog iskustva kao ministar turizma rekao je da treba biti uporan, pozitivno bezobrazan i motivirati državne službenike da projekte odrade, da volja postoji, ali da službenici u zagrebačkim uredima rješavaju papire po inerciji, nemajući uvijek jasnu sliku o projektima na terenu.

>>>FOTO: Počela konferencija koja će rezultirati Medulinskim zaključcima

>>>Kako stvoriti plodno tlo i unaprijediti institucionalni okvir za ulaganje u Hrvatskoj?

19. travanj 2024 18:06