Aktualno
StoryEditor

Penzići tjeraju ministricu Žalac da uzme sredstva EU za ugradnju više od 6000 dizala

22. Siječanj 2019.

Stanari zgrada bez dizala možda će uskoro i doživjeti realizaciju nacionalnog projekta Dostupnost do stana. Riječ je o inicijativi koju su prije tri godine pokrenuli Želimir Manenica, te Koordinacija umirovljeničkih udruga Hrvatske pošte i Hrvatskog Telekoma. Lider je među prvima pisao o ovoj akciji umirovljenika iza koje su stali Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska udruga za dizala.

Procijenjeno je da bi se u višekatnice moglo ugraditi 13,500 dizala, po cijeni od 340 do 440 tisuća kuna po komadu, od čega bi se veći dio pokrio sredstvima EU (85 posto), dok bi ostatak od 15 posto namaknuli suvlasnici zgrada, odnosno vlasnici stanova. Koordinacija je također kontaktirala banke kako bi se osigurali najpovoljniji uvjeti kreditiranja za stanare.

Koordinacija je krajem prošle godine, 20. prosinca, poslala 16,804 pretprijave za ugradnju dizala (ovdje je obrazac prijava), s krajnjim rokom 31. siječnja 2019.

Prema podacima Hrvatske udruge za dizala, do 17. siječnja primljeno je 6210 prijava. Od ukupno 7000 stubišta sa područja Grada Zagreba i Sesveta primljeno je 2880 pisanih prijava (40 posto od poslanih poziva). Od 9800 stubišta iz ostalih područja Hrvatske primljeno je 1930 pisanih prijava (20 posto poslanih poziva). Putem interneta HGK primljeno je 1400 prijava.

Interes očito postoji, no onaj dio posla koji treba odraditi država - raspisivanje natječaja, i dalje zapinje iako su sredstva, 536 milijuna eura, već odobrena prije tri godine, kaže naš sugovornik Manenica. Vlada treba odrediti koje resorno ministarstvo će voditi projekt, formirati tim koji će raditi na nacrtu natječaja, koje će biti garancije, odrediti kojim zgradama dati prioritet, koji će biti redoslijed građenja...

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU treba pak za veljaču najavljuje izmjene operativnog programa Konkurentnost i kohezija, kojeg tek onda treba odobriti EK.

19. travanj 2024 15:19