Aktualno
StoryEditor

Pero Hrkać razriješen s mjesta stečajnog upravitelja Glumine banke

11. Prosinac 2017.

Trgovački sud u Zagrebu razriješio je Peru Hrkaća, osumnjičenika za navodna pogodovanja u stečajnim postupcima, kao stečajnog upravitelja Glumine Banke d.d, objavljeno je na e-oglasnoj ploči Ministarstva pravosuđa.

Hrkać je smijenjen na temelju prošlomjesečnog rješenja Ministarstva pravosuđa kojim se njegovo ime briše s liste A stečajnih upravitelja za područje nadležnosti Trgovačkog suda u Zagrebu.

Rješenje Trgovačkog suda uslijedilo je više od tri tjedna nakon privođenja i pokretanja Uskokove istrage protiv Hrkaća, trgovačke sutkinje Vesne Malenice, troje njihovih suradnika i jedne tvrtke zbog sumnje da su poduzeća u stečaju oštetili za najmanje 45,7 milijuna kuna i pritom zaradili barem 27,5 milijuna kuna.

>>>Trgovački sud istovremeno otvorio i zaključio stečaj nad tvrtkom Ivića Pašalića

Uz sutkinju i Hrkača koji je po tvrdnjama tužiteljstva sve osumnjičene povezao u "zajedničko djelovanje" u akciji su uhićeni i Hrkačeva tajnica Tatjana Kušec, Miroslav Mitak i Josip Debić, a Milan Lučić je bio ispitan kao osumnjičenik za pomaganje u zlouporabama. Osim zbog zločinačkog udruživanja, Uskok osumnjičene tereti i za zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i primanja mita.

Hrkać je, navodno, još 2008. povezao sutkinju, svoju tajnicu i osumnjičene direktore tvrtki kako bi iskoristio "društva u stečaju za financiranje osobnih potreba".

Ne otkrivajući identitet već samo godišta i funkcije osumnjičenih Uskok navodi da je Hrkač "protivno odredbama Stečajnog zakona i Zakona o trgovačkim društvima, bez znanja i odobrenja vjerovnika stečajnih dužnika" iz tvrtki u stečaju, među ostalim nezakonitostima, isplaćivao radove na nekretninama osumnjičenih ili njihovih tvrtki. U tvrtkama u stečaju je, navodno, zapošljavao i bliske osobe, a novac iz stečajnih blagajni je usmjeravao na račune poduzeća svojih suradnika "na ime neistinitih troškova zakupa".

>>>Zaključen stečaj Kamenskog, slijedi brisanje iz sudskog registra

Iz podataka koje je prikupio porezni Uskok, kako su premijeli mediji, proizlazi da je Hrkać od 2010. iz Glumina banke, gdje je bio stečajni upravitelj od 2002., izvlačio novac koji je prosljeđivao poduzećima čije je stečajeve vodio, a sve je prikazivao kao zajmove. Najviše je profitirala tvrtka Muring, koja je dobivala zajmove od Glumina banke u iznosima i do 1,3 milijuna kuna. Hrkać je sedam godina iz stečajne mase Glumina banke davao pozajmice, više od 20 milijuna kuna, a onda se u ožujku ove godine morao o tome i očitovati.

To je i prvi put da su spomenute navedene pozajmice, a razlog tome je, kako se navodilo, izvješće stečajne upraviteljice koja je vodila stečaj Muringa.

19. travanj 2024 13:35