Aktualno
StoryEditor

Peruško ‘oprao‘ Franck: Ponašali su se kao Agrokorova banka, a ne proizvođač kave

20. Svibanj 2018.

Franck kreira okruženje u kojem svi vjerovnici postaju taoci jednog vjerovnika i to tvrtke Franck koja se našla u problemima jer su se ponašali kao Agrokorova banka, a ne proizvođač kave. Zbog veza s Todorićem pretvorili su se u Agrokorovog financijera. Svoje probleme pokušavaju baciti na izvanrednu upravu, rekao je u nedjelju izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško odgovarajući na optužbe koje su u subotu stigle iz Francka.

>>> Franck traži žurne mjere Trgovačkog suda zbog nezakonitog odlučivanja Peruška o Agrokoru

Granični dug Francka je oko 37 milijuna eura, od čega 9,3 milijuna eura otpada na prodaju robe. Preostali iznos se odnosi na financijske mjenice. Od prijavljenih 9,3 milijuna eura Francku je do sada plaćeno 6,8 milijuna eura, što je bitno iznad prosjeka ostalih dobavljača. Pravi problem Francka nisu potraživanja, nego nevjerojatnih 59 milijuna eura drugog duga, saznaje se od zamjenice izvanrednog povjerenika Irene Weber koja je komentirala kako je Franck mogao otvoriti predstečajnu nagodbu, ali to nije učinio.

- Zašto nisu iskoristili vrijeme koje je kupljeno svim dobavljačima, nego ruše nagodbu zbog svojih partikularnih interesa? Franck ostvaruje većinu prihoda kroz grupu Agrokor. Dok nas Franck tuče priopćenjima, mi s njima i dalje radimo jer je cilj postizanje nagodbe koju će podržati najveći broj dionika. S njima nećemo prestati razgovarati, ali nećemo dopustiti da njihove mjenice ugroze postizanje nagodbe, rekla je Weber.

Dok je Peruško komentirao kako zbog međusobnih taktičkih igara među vjerovnicima još uvijek nije osnovano vjerovničko vijeće.

>>> Franck: Osnivanja vjerovničkog vijeća vjerojatno neće biti do 10. srpnja

- Njihovo ponašanje sliči na dječji vrtić. Zbog njih nemamo stalno rješenje za vjerovničko vijeće. Kao što smo više puta rekli, ako do vijeća ne dođe, to ne predstavlja nikakvu prepreku za nagodbu, kazao je te istaknuo da sve to dovodi do predomišljanja drugih dobavljača koji su potpisali sporazum o nagodbi.

Moramo istaknuti da smo na sastanku u Ministarstvu gospodarstva postigli sporazum da će se podržati nagodba i da se neće postavljati novi zahtjevi. Sada zbog Francka se pozicija dobavljača u istupima mijenja, ali se nadamo da ćemo zatvoriti te nejasnoće. Potrebno je postići dogovore. Kakve imamo s dobavljačima, takve dogovore imamo i sa Sberbankom. Krajnji rezultat nagodbe mora biti javan, zato sve dogovaramo s dobavljačima, a pokušali smo i s Franckom, zaključio je Peruško.

20. travanj 2024 09:37