Aktualno
StoryEditor

Pet investitora zainteresirano za Jadransku banku

13. Ožujak 2017.

Za kupnju Jadranska banke Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) zaprimila je pet pisama namjere, a tri potencijalna investitora bit će pozvana na dubinsko snimanje banke, dok se za još jednog investitora tek treba donijeti odluka.

>>>DAB traži kupce za Jadransku banku

DAB, koji je u postupku sanacije šibenske banke sanacijsko tijelo, objavio je Javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju svih 100 posto redovnih dionica Jadranske banke 15. veljače ove godine, a rok za dostavu ponuda bio je 15. ožujka.

- U predviđenom roku za dostavu, zaprimljeno je pet pisama namjere kojima je iskazan interes za kupnju dionica Banke. Potencijalni investitori su financijske institucije iz Republike Hrvatske i drugih zemalja Europske unije. Temeljem kriterija navedenih u pozivu, a na prijedlog Povjerenstva, Sanacijsko tijelo je odlučilo pozvati tri potencijalna investitora u daljnji postupak dubinskog snimanja i ostalih pripremnih radnji za podnošenje obvezujućih ponuda. U postupku je odlučivanje o još jednom potencijalnom investitoru, odgovoreno je iz DAB-a na Hinin upit.

‘Virtualna soba podataka‘

Iz DAB-a navode kako je obavljanje dubinskog ispitivanja predviđeno tijekom sljedećih šest tjedana, a potencijalni će ga kupci provesti putem "virtualne sobe podataka" (tzv. Virtual Data Room) "uz najviše standarde zaštite podataka, klijenata banke i bankarske tajne kao takve", kažu iz Agencije.

Predviđeni rok za podnošenje obvezujućih ponuda je 2. svibnja, nakon čega će se ponude vrednovati odnosno rangirati, kažu iz DAB-a te ističu da će kriteriji za vrednovanje prvenstveno biti cijena za dionice te dodatni iznos ulaganja u kapital Jadranske banke, strateške namjere investitora te njegov kredibilitet na hrvatskom odnosno europskom financijskom tržištu.

Jadranska banka osnovana je 1957. godine, ima 205 zaposlenika i 16 poslovnica, kojima se koristi 56 tisuća građana i 3.600 pravnih osoba i obrtnika. Kako banka nije više mogla udovoljavati regulatornim zahtjevima u pogledu kapitalne adekvatnosti, DAB je 9. listopada 2015. donio odluku o otvaranju sanacijskog postupka.

Zlouporaba povjerenja

Početkom ožujka su uhićena tri bivša i sadašnja člana Uprave Jadranske banke, Ivo Šinko, Mirko Goreta i Marija Trlaja koje šibenska policija sumnjiči za zlouporabu povjerenja u gospodarskom kriminalu, kao i poduzetnik Nikola Žnidarić iz Čakovca.

>>>Četvorka uhićena zbog sumnje da su Jadransku banku oštetili za 42,5 milijuna kuna

PU Šibensko-kninska je objavila kako je kriminalističkim istraživanjem utvrdila da su osumnjičeni kao članovi uprave Jadranske banke, i to Šinko kao predsjednik Uprave, Trlaja kao njegova zamjenica te Goreta kao član Uprave, na poticaj Žnidarića kao odgovorne osobe čakovečke tvrtke odobrili isplatu dva nenamjenska kredita i jednog faktoringa prema toj tvrtki u iznosu od oko 35,3 milijuna kuna.

19. travanj 2024 12:47