Aktualno
StoryEditor

Pet mitova o roštilju koje treba srušiti

01. Srpanj 2018.

Ljudi misle da je peći roštilj jednostavno, samo se zapali vatra i na nju baci meso i povrće. No nije baš tako, kaže Meathead Goldwyn, samoprozvani BBQ Whisperer iliti Šaptač roštiljima.

>>>10 najrazvikanijih privatnih otoka multimilijardera

U tekstu za CNET, kao majstor od pečenja, daje savjete i trikove kako napraviti savršen roštilj.

Mit broj 1: Piletina se treba peći dok sok ne bude proziran

Nije tajna da nedovoljno pečena piletina može biti opasna, no mnogi zbog tog straha griješe i prepeku meso jer se ravnaju prema boji soka. Goldwyn kaže da boju uopće ne treba gledati, te da je jedino bitna temperatura mesa koja treba biti 70 - 75 stupnjeva Celzija, jer je tada sigurna za jelo. Temperatura se mjeri tako da se termometar za meso ubode u najdeblji dio mesa. Ako je tekućina koja izlazi iz mesa ružičasta, znajte da to nije krv već protein koji se zove mioglobin.

Mit broj 2: Roštilj se treba nauljiti kako se meso ne bi zapeklo

Goldwyn kaže kako je bolje nauljiti meso i to kada je hladno. Naime, ako se rešetke premažu uljem, ono će se početi dimiti i karamelizirati što će utjecati na okus mesa, a osim toga, problem s lijepljenjem tek će se tada pojaviti.

>>>Imisije: Uz dopuštenje vlasti može smrad, plinovi, buka, smeće…

Mit broj 3: Mariniranje čini meso boljim

Ovaj će savjet sigurno iznenaditi mnoge fanove roštilja, no Goldwyn kaže da marinade uglavnom ne prodiru u meso već se zadržavaju na površini i zato nisu dobre za deblje komade. Zapravo, ako je vanjska površina mokra, meso neće dobiti lijepu boju niti će imati isti okus. Savjet je da se umjesto marinada meso samo natrlja solju i začinima, zbog čega će biti sočnije.

Mit broj 4: Podizanje poklopca roštilja produžuje vrijeme pečenja

Kažu da često otvaranje grilla pušta toplinu, te da se zbog toga meso duže peče, pogotovo kada su u pitanju rebarca ili prsa. No to zapravo uopće ne utječe na dužinu pečenja, jer je bitna toplina na površini mesa. Par minuta da se digne poklopac i pogleda meso neće znatno utjecati na pečenje.

>>>‘Šampanjac pijem samo u dva slučaja: Kad sam zaljubljena i kad nisam’

Mit broj 5: Prvo se treba prepržiti na brzinu, a zatim polako peći

Goldwyn savjetuje da je lakši način pečenja napraviti jedan slabiji i jedan jači žar. Na prvome se meso prvo zagrije, a zatim se stavi na jači žar i okreće svake dvije minute dok nije dobro pečeno s obje strane. To je navodno bolja metoda pečenja debljih komada mesa.

24. travanj 2024 12:30