Korona i biznis
15. veljača 2019.

Pet savjeta za sve potencijalne investitore koji žele ulagati, a ne usude se pitati

Želite li svoju ušteđevinu pretvoriti u investiciju, a ne usudite se pitati što i kako, ovih pet savjeta je pravo štivo za vas.

1. Gdje i kako kupovati dionice

Dionice se može kupovati na bilo kojoj burzi na svijetu – od Zagrebačke burze, Ljubljanske pa sve do New Yorka i Singapura. Velika stavka kupnje domaćih ili stranih dionica trošak je posrednika, odnosno brokera. Za kupnju dionice na Zagrebačkoj burzi trošak je najniži budući da je riječ o ‘našoj‘ burzi. Izravna kupnja dionica u inozemstvu dodatno poskupljuje postupak. Naime, ako se kupuje preko hrvatskog brokera koji nije član inozemne burze, on mora angažirati brokera koji jest član te burze. Stoga su naknade višestruko više.

2. Neka fondovski menadžeri oplode vaš kapital 

U Hrvatskoj postoje deseci raznih fondova, od klasičnih UCITS fondova (dionički, obveznički i novčani) do raznih alternativnih fondova koji imaju specifične strategije ulaganja. Alternativnih fondova je u Hrvatskoj sve više, ali da bi se ulagalo u takvu vrstu fonda znanje investitora mora biti znatno više od onog ‘običnoga‘ građanina. Kod ulaganja u fondove primamljivo je to što vašim novcem upravljaju fondovski menadžeri te u skladu sa strategijom ulaganja ‘oplođuju‘ kapital.

3. Dobar startup nije lako naći 

Ulagati u startup jedan je od najrizičnijih oblika ulaganja. Teško je pronaći dobar i kvalitetan startup jer ne postoji jedinstvena baza startupova u Hrvatskoj. Postoje neke platforme, kao što je Funderbeam, na koje se tvrtke u početnoj fazi razvoja prijavljuju i traže kapital. Naravno, i razni konzultanti imaju uvida u neke startupove, ali to su većinom njihovi klijenti koji su im pristupili tražeći pomoć.

4. Kupnja vlasničkog udjela 

U Hrvatskoj ne postoji mogućnost, barem ne online, da se vidi koliko udjela ima pojedini vlasnik u nekom trgovačkom društvu. Za to je potrebno znati točno koje trgovačko društvo se cilja i na Trgovačkom društvu, fizički, tražiti kopije društvenih ugovora te vidjeti koliko koji vlasnik ima udjela. Kupnju manjinskog udjela u nekom trgovačkom društvu bez dodatnih osigurača odnosno prava mnogi konzultanti smatraju bačenim novcem. Iako planetarno popularni Mate Rimac svojim investitorima u zamjenu za kapital ‘daje‘ udjel u kompaniji, oni imaju uvid u poslovanje tvrtke kao i mogućnost odlučivanja.

5. Pozajmica možda nije loša ideja

Iako nije previše poznato kao način ulaganja, nego možda više kao model preživljavanja, konzultanti smatraju da je davanje pozajmice trgovačkom društvu jedan od potencijalno dobrih modela. Naime, davanjem pozajmice ne ulazi se u vlasništvo tvrtke (osim ako se u ugovoru ne napiše da se u slučaju ne vraćanja pozajmice dobiva određeni vlasnički udio), ali se može ostvariti solidna zarada. Ugovorima se vrlo jednostavno riješe sva prava i obveze svih sudionika.

Sve o tome kako zaraditi na tržištu kapitala čitajte u novom broju digitalnog i tiskanog Lidera.