Korona i biznis
25. rujan 2016.

Pet tipova ljudi koje trebate imati u svojoj okolini kako bi lakše podnosili stres na poslu

Raditi puno radno vrijeme nije lako, skoro svaki posao je stresan pogotovo ako je svakodnevna suradnja s kolegama u opisu posla. Često puta je s kolegama teško pronaći zajednički jezik, na poslu ste zbog toga nervozni a često vas ta nervoza prati u privatnom životu. Zato u svojoj okolini trebate imati pet različitih tipova prijatelja kako bi se lakše podnijeli stres i bili što sretniji.

1. Ne-kritični slušatelj

Ovaj tip osobe će vas saslušati kada god je to potrebno, te vas podsjećati da su vaši osjećaji  i vaše mišljenje važni. Ne-kritični slušatelj može biti bilo tko iz vaše okoline tko je pun strpljenja i razumijevanja. No, trebate paziti da kada tražite savjet slušatelj ne bude jedina osoba čiji savjet ćete prihvatiti, jer vas lako može uvjeriti da ste uvijek u pravu, čak i kada niste.

2. Brutalno iskreni savjetnik

Osobine ovog tipa prijatelja su u potpunosti različite od prvog tipa. Ova osoba može biti bilo tko u koga imate dovoljno povjerenja da će vam uvijek sve iskreno reći. Ukoliko se dogodi situacija kada mislite da ste u pravu, a zapravo niste, vaš iskreni savjetnik će vas spustiti na zemlju. Iako često puta istina boli, morate biti svjesni da ovaj tip osobe vam želi samo najbolje stoga se ne smijete ljutiti nakon što vam iskreno kaže kako stoje stvari.

Mazite ljubimca i riješite se stresa

3. Mentor

Većinom riječ mentor najprije asocira na stariju osobu, recimo profesora. Mentor ne mora stariji od vas, njegova uloga je da vam daje savjete o životu ili karijeri u segmentima u kojima ima više iskustva od vas.

4. Trener

Trener je tip prijatelja koji pred vas stavlja izazove i potiče vas da dajete najbolje od sebe, da ne odustajete i pomaže vam preći životne prepreke. Trener je odličan slušatelj, kada se nađete u problemima neće suosjećati s vama već će vam pomoći da pronađete način i riješite problem.

5. Osoba koja ne priča o poslu

Svatko treba imati barem jednog prijatelja s kojim će ‘pustiti mozak na pašu‘. Svaki dan provodite na poslu, u druženju s kolegama opet pričate o poslu i čini vam se da se cijeli svijet vrti oko posla. S ovakvim prijateljem svako druženje djeluje opuštajuće, aktualni problemi nisu glavna tema razgovora, a za vrijeme druženja s takvim prijateljem se osjećate odmorno i opušteno. Ovaj tip prijatelja će vam maknuti misli s problema koji vas muči te pokazati da život ide dalje iako vam se trenutno čini da ste zapeli i da ne možete pronaći izlaz.