Aktualno
StoryEditor

Pet zvijezda u susjedstvu: Izlazak iz eurozone ‘zadnja opcija‘

04. Rujan 2017.

Referendum o talijanskom članstvu u euru je "zadnja opcija" ako Rim ne dobije nikakve fiskalne ustupke u Europskoj uniji, objavio je u nedjelju istaknuti član zastupnik protusistemske stranke Pokret pet zvijezda.

Izjava zastupnika Luigija Di Maija predstavljaju važan odmak od originalnog obećanja te stranke od prije nekoliko mjeseci. U pokušaju da pridobije publiku bankara i gospodarstvenika, Di Maio, najvjerojatniji kandidat za premijera Pokreta pet zvijezda na općim izborima koji se održavaju iduće godine, ublažio je prijedlog o referendumu nazvavši ga sredstvom za pregovore s EU-om.

>>>Italija, Francuska i Njemačka traže veće ovlasti za blokadu stranih akvizicija

- Mjere štednje nisu uspjele, a oko monetarne politike nam se mora priznati da smo započeli raspravu ...zbog toga smo pokrenuli pitanje referenduma o euru, kao pregovaračko sredstvo i zadnju opciju u slučaju da se ne budu poslušale mediteranske države, istaknuo je zastupnik.

Njegova stranka je prije dvije godine prikupila dovoljno potpisa javnosti za organizaciju referenduma za kojeg je tvrdila da je ključan za obnavljanje fiskalnog i monetarnog suvereniteta Italije. No danas, dok se Pet zvijezda u anketama bore rame uz rame s Demokratskom strankom (PD), a izbori u svibnju iduće godine sve su bliži, stranka polako ublažava svoj prvotni stav.

>>>Boris Vujčić: Uvođenje eura je bolje i brže od rekunizacije

To predstavlja ključan izazov za tu političku opciju koja mora zadovoljiti svoje tvrdokorne pobornike, ali i razbiti svoj ugled populista i uvjeriti predstavnike stranog kapitala i financijskih tržišta da su sposobni vjerodostojno vladati.

Di Maio je prije govora na konferenciji u Cernobbiju, gradu na obalama jezera Como, odbio komentirati pitanje referenduma, tvrdeći kako je to osjetljiva tema.

Nismo protiv EU-a

Pokret pet zvijezda želi uvesti nekoliko promjena u ekonomskoj politici eurozone kako bi se pomoglo sporijim gospodarstvima poput talijanskog. Njihovi prijedlozi uključuju uklanjanje javnih investicija iz proračunskih deficita iz europskog Pakta o stabilnosti i stvaranje europske "loše banke" koja bi se nosila s neuspješnim pozajmicama europskih zajmodavaca.

- Nismo protiv Europske unije, želimo ostati u njoj i raspravljati o pravilima koja guše i štete našem gospodarstvu, istaknuo je 31-godišnji Di Maio.

Anketa koju je u nedjelju objavila talijanska dnevna novina La Stampa pokazuje kako 24 posto ispitanih smatra da on najviše zaslužuje voditi državu idućih pet godina, dok 17 posto misli da bi tu funkciju trebao ponovno preuzeti bivši premijer Matteo Renzi (PD), a 12 posto navija za također bivšeg čelnika Silvija Berlusconija.

Di Maiov dolazak na susret Ambrosetti, godišnje okupljanje talijanske gospodarske elite, pokrenulo je optužbe među nekim istaknutim pobornicima Pokreta da stranka surađuje s neprijateljima.

>>>Italija predložila ‘avansni porez’ za internetske kompanije

Di Maio, za kojeg se očekuje da će ga stranka nominirati za premijera kasnije ovog mjeseca, prošle je godine odbio poziv na tu konferenciju u zadnjem trenutku, no u posljednje vrijeme se pojavljuje na nizu događaja talijanskog establišmenta.

Nedavno se pojavio na crvenom tepihu filmskog festivala u Veneciji, a kasnije u nedjelju će prisustvovati utrci Formule 1 u Monzi.

- Pet zvijezda, kao pokret koji želi voditi državu, mora razgovarati sa svima, objašnjavati svoju viziju vlade i države. Zbog toga sam prihvatio poziv, otkrio je potencijalni budući talijanski premijer novinarima u Cernobbiju.

27. travanj 2024 00:17