Aktualno
StoryEditor

Petar-Pierre Matek: Svakodnevno surađujemo s DORH-om

05. Lipanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Petar Pierre Matek, predsjednik uprave Hanfe, odbacio je odgovornost financijske agencije kojoj je na čelu za eventualno netransparentno poslovanje tvrtke Ledo u Agrokorovom portfelju. Osvrćući se na jamstva u iznosu od 18,9 milijardi kuna koja je Ledo u korist Agrokora izdao prošle godine, istaknuo je kako su ona uredno prijavljivana te ih je svatko, a pogotovo "ozbiljni ulagači" mogao izlistati na službenim stranicama Zagrebačke burze.

- Čudi me da pojedini ulagači, izuzev ozbiljnih, tvrde kako nisu znali za jamstva koja je Ledo izdao prošle godine za Agrokor. Još 11. 11. 2016. Ledo je objavio na stranicama Zagrebačke burze jamstvo u visini od milijardu i 300 milijuna eura. Obavijest je bila objavljena na burzi, rekao je za Lider.

Potvrdio je kako Hanfa i dalje nastavlja suradnju s DORH-om, vezano uz poslovanje koncerna, te kako na zahtjev istražitelja dostavljaju sve potrebne informacije vezane uz Agrokor.

- Svakodnevno surađujemo s DORH-om. Oni rade svoj posao, a mi svoj. Pojavila se informacija o navodno lažiranim financijskim izvješćima Leda. Moram naglasiti kako HANFA nije nadležna za provjeru financijskih izvješća - dodaje Matek i odbacuje tvrdnje da je situacija u Agrokoru dijelom i odgovornost te regulatorne agencije. Ističe kako se ne može sav teret prebacivati na HNB i Hanfu.

>>>DORH-u odobreno 5 milijuna proračunskih kuna za utvrđivanje mogućih nepravilnosti u Agrokoru

Na optužbe da nije dovoljno učinjeno kako bi se spirala propasti zaustavila, ponavlja kako: "..nije bilo protuzakonito eskontirati mjenice niti raditi represivni faktoring, primjena Zakona o faktoring kućama odgađana je nekoliko puta i sve podatke izmjenjivali smo sa drugim nadležnim tijelima".

- Kada su u pitanju dobavljači, a to je moje osobno mišljenje, ne možete krivicu za nastalu situaciju prebacivati na HNB i Hanfu, a ne postaviti pitanje na koji se način upravljalo rizicima u tim kompanijama. Odgovornost je na menadžerima koji su svojim odlukama doveli tvrtke u situaciju da imaju tako velika potraživanja - kaže Petar-Pierre Matek.

24. travanj 2024 15:16