Aktualno
StoryEditor

Peti Zagreb Design Week propitkuje trajnost i suvremenost dizajnerskih rješenja

12. Svibanj 2018.

Peti Zagreb Design Week, na kojem sudjeluje oko 350 izlagača iz cijelog svijeta, uključujući i zemlju partnericu Češku, otvorio je publici u petak svoja vrata na novoj središnjoj lokaciji, u hali V Tehničkoga muzeja Nikola Tesla, gdje će zainteresirani do 20. svibnja, uz druženje i glazbu moći uživati u brojnim izložbama, predavanjima, radionicama i filmskim projekcijama.

Dizajnerski eksponati - od mode, nakita i namještaja do sitnica koje proizvode dizajneri izloženi su na dvije etaže. Zainteresirani tu mogu vidjeti stoljetnu „Priču o češkom dizajnu“ s podnaslovom „Od kubizma do XXI stoljeća“, izložbe nagrađivanih dizajnerskih rješenja, te izložbe inovativnih materijala, tehnologija i metoda kao što su primjerice eksperimentalni ‘zeleni‘ materijali.

>>>Od 60 tisuća Lego kockica napravili kraljevsko vjenčanje

Ovogodišnja tema najvećeg događanja u Hrvatskoj posvećenog dizajnu ‘Suvremeno/Svevremeno‘ propituje trajanje dizajnerskih rješenja, od klasika koji su vječni do dizajna koji nestaje u vremenu u kojem je i nastao. Posljednja tri dana festivala održat će se i sajam umjetnosti "Art Zagreb" pokrenut radi jačanja tržišta umjetnosti u Hrvatskoj.

Gastarbajterski simbol

Pažnju publike privlačio je mercedes W123 obojan u ružičastu boju s uzorcima leoparda o kojem je priču kao gastarbajterskom simbolu ispričala skupina od osam studentica, dizajnerica odjeće.

Ove se godine hrvatskoj publici prvi put predstavila Češka, čiji je predstavnik veleposlanstva u Zagrebu Miroslav Kolatek rekao da njegova zemlja ove godine obilježava važne godišnjice, od stogodišnjice osnutka Čehoslovačke, 50-godišnjice Praškog proljeća do 25-godišnjice češke samostalnosti i isto toliko godina od početka diplomatskih odnosa s Hrvatskom.

>>>Bajkovit dizajn sa snažnom porukom rukopis je Boudoirki koje digitaliziraju modu

Češka priča nastala je kako bi se obilježilo 100 godina osnutka Čehoslovačke te slavi dizajn svakodnevnih predmeta. Iako se radi o umjetničkoj disciplini, dizajn je fenomen koji reflektira društvena i politička kretanja, rekao je Kolatek, koji se nada da će ta izložba doprinijeti većoj prisutnosti Češke u Zagrebu i u Hrvatskoj.

Martina Bienenfeld iz Turističke zajednice grada Zagreba rekla je da ih u zajednici veseli projekti koji skreću pažnju na sve ono dobro i inovativno što Zagreb i Hrvatska imaju pokazati.

27. travanj 2024 07:15