Aktualno
StoryEditor

Peticiju za zabranu ‘vjerojatno‘ kancerogenog glifosata potpisalo milijun Europljana

15. Lipanj 2017.

Europska građanska inicijativa (ECI) pokrenuta početkom veljače prikupila je potrebnih milijun potpisa građana Europske unije koji pozivaju Europsku komisiju da državama članicama predloži zabranu glifosata, provede reformu postupka odobravanja pesticida i da na razini EU-a utvrdi obvezne ciljeve smanjenja upotrebe pesticida. Zastupnik Zelenih/ESS-a i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta, Davor Škrlec, pozdravlja uspjeh europske građanske inicijative i smatra kako je to dobar put da Komisija konačno zabrani ponovnu autorizaciju glifosata na tržištu EU-a koja istječe krajem ove godine.

>>>Bombaški napad na istraživački centar Monsanta u Italiji

"Europska komisija mora staviti zdravlje građana na prvo mjesto, zabraniti glifosat i poljoprivrednicima u Europskoj uniji dati na raspolaganje pesticide niskog rizika. Zeleni u Europskom parlamentu već duže vremena provode kampanju protiv glifosata zato što on predstavlja niz prijetnji ljudskom zdravlju, biljkama i životinjama. Sada kad je građanska inicijativa protiv glifosata prikupila milijun potpisa građana diljem EU-a, Komisija će pažljivo ispitati inicijativu i u roku od tri mjeseca nakon primitka inicijative sastat će se s organizatorima kako bi detaljno objasnili pitanja potaknuta inicijativom. Organizatori će imati priliku predstaviti svoju inicijativu na javnom saslušanju u Europskom parlamentu, a Komisija će u službenom odgovoru objasniti koje će mjere predložiti kao odgovor na građansku inicijativu te razloge poduzimanja ili nepoduzimanja mjera" – napisao je Škrlec u priopćenju za javnost.

Više informacija

Glifosat je najčešće korištena poljoprivredna kemikalija svih vremena koju pronalazimo u herbicidima, proizvodima namijenjenima uništavanju nepoželjnih biljki kao što je korov. U 2014. godini iskorišteno je 825 000 tona glifosata, a globalna prodaja dostiže 9 milijardi eura. Uglavnom se koristi u poljoprivredi, ali i na javnim gradskim površinama te privatnim vrtovima. Najveći svjetski proizvođač glifosata je Monsanto koji je zaštitu patenta uživao do 2000. godine. WHO je u ožujku 2015. godine objavio izvješće prema kojem taj, najrašireniji herbicid, ‘vjerojatno‘ izaziva rak.

19. travanj 2024 09:19