Aktualno
StoryEditor

Petrokemija: Novi poslovni model za ulagače

14. Srpanj 2018.

Vladina odluka da otkupi 450 milijuna kuna bankovnih potraživanja prema Petrokemiji otvorila je vrata dokapitalizaciji te tvrtke, što će uskoro biti dovršeno.

>>>Vlada će otkupiti 450 milijuna kuna potraživanja banaka od Petrokemije

Unatoč tome Petrokemija za ovu godinu očekuje gubitak od 291 milijun kuna, što je i glavni razlog zbog kojega užurbano traži nove partnere.

Premda ponovno očekuje gubitak, u prezentaciji koju je za ulagače izradila Uprava na čelu s Đurom Popijačem iznosi se i plan promjene poslovnog modela koji bi Petrokemiji u idućih deset godina trebao omogućiti stabilno poslovanje i donijeti dobit.

Do 2022. tvrtka želi uložiti 287 milijuna kuna u osuvremenjivanje pogona za proizvodnju ureje i amonijaka te tako godišnje uštedjeti više od 80 milijuna kuna u potrošnji plina. Uz to, reprogramom duga od 466 milijuna kuna prema dobavljačima plina i financijskih obveza te smanjenjem kamata (koje su za tu tvrtku u prosjeku šest posto) Petrokemija planira uspostaviti plativu strukturu obveza.

Strateškim pristupom nabavi plina, povećanjem cijene gnojiva i boljim upravljanjem želi pak uspostaviti bolju strukturu prihoda kojom bi mogla poslovati pozitivno unatoč dugovima.

>>>Glavna skupština Petrokemije odlučila povećati temeljni kapital do 450 milijuna kuna

Naravno, u cijeloj priči ključni su dobavljači plina, Ina i Prvo plinarsko društvo, koji imaju potraživanja prema Petrokemiji. Ako se tvrtka ugasi, ostali bi bez najvećeg potrošača, a državu bi samo sanacija lokacije mogla stajati još četiri milijarde kuna.

20. travanj 2024 11:46