Aktualno
StoryEditor

Petrokemija potpisala ugovore za kredite u ukupnom iznosu od 350 milijuna kuna

23. Svibanj 2017.

Petrokemija d.d. potpisala je, nastavno na odluku Vlade RH o osiguranju povrata kredita od 27. travnja 2017., ugovore o dugoročnim kreditima s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak i Hrvatskom poštanskom bankom d.d. te ugovor o kratkoročnom financiranju s Erste & Steiermarkische bankom d.d. u ukupnom iznosu od 350 milijuna kuna. Kredit će biti iskorišten za osiguranje stabilnosti poslovanja Petrokemije i održavanje poslovnih procesa, navodi se u priopćenju.

>>>Dobit Petrokemije u prvom tromjesečju 11,1 milijuna kuna

Potpisivanje ugovora o kreditima uslijedilo je nakon što je Vlada krajem travnja donijela odluku o osiguranju povrata kredita odnosno odlučila da će za kredit Petrokemiji u iznosu od 350 milijuna kuna jamčiti dionicama države u HT-u, Podravci, Croatia Airlinesu i Đuro Đaković grupi.

Vlada je, naime, odlučila za tu svrhu izuzeti od prodaje dio dionica koje država ima u HT-u (2.029.879 dionica), Podravci (626.833), Croatia Airlinesu (651.140) i Đuro Đaković grupi (3.079.233), odnosno odobreno je zasnivanje založnog prava HBOR-u na tim dionicama.

- To je nastavak našeg djelovanja i odluke da pomognemo Petrokemiji u ovoj situaciji s neizvršenim obvezama prema nekim dobavljačima, prvenstveno plina. Ovo je samo prvi korak prema drugom, ključnom koraku - dokapitalizaciji Petrokemije, čime bi se stvorile pretpostavke za stvaranje uvjeta dugoročnog, i to nadam se održivog razvoja tog važnog društva, rekao je tom prilikom predsjednik Vlade Andrej Plenković.

>>>Petrokemiji prijeti blokada

Ministar državne imovine Goran Marić istaknuo je na sjednici Vlade krajem travnja da je Petrokemija važna tvrtka, koja zapošljava 1.595 radnika, a ovime joj se osigurava stabilnost poslovanja i redovitih poslovnih procesa te stvaraju preduvjeti i priprema dokapitalizacija.

Kutinski se proizvođač umjetnih gnojiva u problemima našao početkom travnja, kada joj je Prvo plinarsko društvo (PPD) obustavilo isporuku plina zbog duga većeg od 300 milijuna kuna. No, nakon sastanka s premijerom Plenkovićem iz PPD-a su odustali od obustave isporuke plina, koja je uzrokovala i kratkotrajnu obustavu proizvodnje amonijaka, temeljne sirovine za proizvodnju mineralnih gnojiva.

24. svibanj 2024 08:52