Korona i biznis
01. rujan 2017.

Petrokemija u listopadu odlučuje o smanjenju temeljnog kapitala

Uprava Petrokemije sazvala je za 11. listopada izvanrednu glavnu skupštinu na kojoj će dioničari odlučivati o smanjivanju temeljnog kapitala za 343 milijuna kuna radi pokrića gubitaka.

Kako se navodi u pozivu za skupštinu objavljenom u petak, Petrokemija je utvrdila da je ukupni gubitak prenesen iz prethodnih godina na kraju 2016. iznosio 339,3 milijuna kuna.

Uprava predlaže pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala s 386,14 milijuna kuna za 343,23 milijuna kuna, na 42,9 milijuna kuna, isključivo radi pokrića tog gubitka i izravnavanja niže vrijednosti u svrhu sanacije društva.

>>> Petrokemija predstavila novi proizvod PetroBlue

Pritom će nominalni iznos redovne dionice s 30 kuna biti smanjen na 3,333 kuna. Kako je to ispod nominalnog iznosa propisanog Zakonom o trgovačkim društvima, izvršit će se spajanje dionica na način da se tri dionice pojedinačne nominalne vrijednosti 3,333 kune spoje u jednu redovnu dionicu nominalne vrijednosti od 10 kuna.

Ostatak od 3,9 milijuna kuna koji ostaje nakon pokrića ukupnog društva prenijet će se u kapitalne rezerve.

Dioničarima koji na dan spajanja dionica neće imati upisan broj dionica koji je višekratnik broja tri, broj dionica upisanih na svakom računu bit će umanjen za prvi sljedeći manji cijeli broj dionica koji podijeljen s tri daje cijeli broj novih dionica, a istodobno će im Petrokemija isplatiti razliku od 15,21 kunu po svakoj dionici za koju im je broj dionica upisan na računu bio umanjen.

>>>Petrokemija ulagačima ponudila mjesec dana za dubinsku analizu tvrtke

Inače, Petrokemija je početkom kolovoza produžila rokove za provođenje postupka dubinske analize do 31. kolovoza te za prikupljanja obvezujućih ponuda u procesu dokapitalizacije do 22. rujna, jer je to zatražio dio potencijalnih investitora.

Pojedini mediji danas navode da je za dokapitalizaciju te kompanije 11 zainteresiranih ponuđača, među kojima su Borealis, PPD, Ina, pakistanska grupacija Fatima, EBRD i nekoliko fondova.