Aktualno
StoryEditor

Petrokemija u prvih šest mjeseci u gubitku 176 milijuna kuna

31. Srpanj 2018.

Ostvareni prihodi Petrokemije u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 923 milijuna kuna, dok su rashodi iznosili 1,099 milijardi kuna, stoji u izvješću kojeg je jučer usvojio Nadzorni odbor Petrokemije. Nadzorni odbor naglašava kako najveći teret Petrokemiji predstavljaju rast cijena prirodnog plina i ugljičnog dioksida, što čini 70% ostvarenog gubitka u izvještajnom razdoblju.

>>>Petrokemija obustavila proizvodnju amonijaka

Petrokemija izdvaja da je prodaja mineralnih gnojiva ostvarena na razini od 519 tisuća tona te da su osigurane investicije u iznosu od 38,7 milijuna kuna. Premda je u odnosu na isto razdoblje prošle godine zabilježena manja količinska prodaja mineralnih gnojiva, vidljiv je pozitivan trend u strukturi prihoda gdje prodaja na domaćem tržištu bilježi porast od 6,4% u odnosu na isto izvještajno razdoblje u prošloj godini.

>>>Ćorić: Dobava plina za Petrokemije teče neometano, dokapitalizacija redovita tema

Nakon dužeg razdoblja priprema u ljetnom periodu 2018. godine provodi se opsežan dvogodišnji remont postrojenja Petrokemije d.d., kako bi se osigurala tehničko-tehnološka kondicija postrojenja za sljedeće razdoblje, a djelomično provele i investicije u modernizaciju i povećanje energetske učinkovitosti.

>>>Petrokemija ima novog dobavljača plina – Hrvatsku elektroprivredu

U Petrokemiji su u tijeku aktivnosti kojima se definira budući model poslovanja tvrtke, a dokapitalizacija bi trebala stvoriti preduvjete za uravnotežen model financiranja modernizacije postrojenja i ulaganja u veću učinkovitosti svih procesa u Društvu.

>>>Petrokemija: Definirali smo četiri ključna problema u realizaciji pozitivnih rezultata

Na jučerašnjoj sjednici Nadzornog odbora, Marijan Kuprešak podnio je ostavku na članstvo u Nadzornom odboru Petrokemije d.d. s danom 1.8.2018.

26. travanj 2024 18:06