Aktualno
StoryEditor

Petrov: Imamo omertu o događajima u Agrokoru - mene je strah

15. Listopad 2017.

Predsjednik Mosta Božo Petrov izjavio je kako smatra da nije postojao smišljen plan da se u slučaju "lex Agrokora" pogoduje američkim interesima.

Petrov je to izjavio u emisiji HTV-a "Nedjeljom u 2" naglasivši kako je normalno da su banke i fondovi koji ulažu novac u istu tvrtku zainteresirani za druge ulagače.

Petrov je odgovorio kako on nije on ruski igrač kako se optuživalo u javnosti. "Nisam ni ruski, ni američki, ja sam hrvatski igrač", rekao je.

Ustvrdio je kako su kroz cijelu 2016. godinu do njega dolazile informacije od dobavljača i proizvođača da se nešto loše događa u Agrokoru te da im kasne isplate i da to nije kao što je bilo prije. Bili su zabrinuti za sve ono što se može dogoditi, rekao je Petrov.

‘Sve ovo što se ne komentira i to doslovno izgleda kao omerta svih dužnosnika i svih institucija i hrvatske Vlade o svemu onome što se događa u Agrokoru - mene je strah‘, rekao je Petrov te je podsjetio na privatizaciju i pretvorbu s kraja devedesetih godina kada su se ‘na nekakav način pod šutnjom odvijale bitne stvari‘.

>>>Miodrag Šajatović: Američka sprega politike i biznisa došla na scenu i u Hrvatskoj

Istaknuo je kako sastankom s Agrokorovim dobavljačima i proizvođačima isprovocirao sastanak Ivice Todorića i predstavnika Vlade Republike Hrvatske te potvrdio kako je na sastanku s dobavaljačima bio i predstavnik ruske Sberbank.

>>>Petrov o ‘tajnim sastancima’: Todorić je jasno rekao da mu treba milijarda i pol kuna

Ustvrdio je kako informacije koje se pojavljuju, a povezuju Antu Ramljaka s Knighthead fondom, rađaju određene sumnje u njegov rad.

"Treba provjeriti sve što se događalo", rekao je Petrov dodavši kako je Most samo htio otvoriti priču o Agrokoru.

Tvrdi kako je Mostu stalo da se zaštite hrvatski interesi, a ne samo da se promijeni gospodar Agrokora.

Potvrdio je i da je predstavnik Mosta bio na sastanku u Vladi na kojem se razmišljalo i analiziralo tko bi mogao biti taj voditelj za Agrokor te dodao kako je do svih prijedloga ostao gospodin Ramljak.

>>>Petrov zbog imenovanja šogora dobio opomenu za narušavanje vjerodostojnosti

Po Petrovim riječima, Most je imao neke svoje prijedloge, ali oni nisu bili prihvatljivi HDZ-u.

"Kada se znalo da odlučuju doslovno sati o tome hoće li se dogoditi gospodarski slom, trebalo se ići u izglasavanje o sistemski važnim tvrtkama", rekao je dodavši kako su tada morali djelovati.

Od naših želja na kraju nije bilo ništa jer nas je, naglašava, HDZ isključio.

Istaknuo je kako mu se u ovom trenutku glede privremene uprave Agrokora ne sviđa to što su izvješća kasnila nekoliko mjeseci u odnosu na predviđeni rok, to što, kako je ocijenio, nema jasnoga plana restrukturiranja tvrtki.

>>>Oporba: Marić je ‘inficiran’, brojke loše, a povjerenstvo nužno

"Sve ovo što se ne komentira i to doslovno izgleda kao omerta svih dužnosnika i svih institucija i hrvatske Vlade o svemu onome što se događa u Agrokoru - mene je strah", rekao je Petrov te je podsjetio na privatizaciju i pretvorbu s kraja devedesetih godina kada su se "na nekakav način pod šutnjom odvijale bitne stvari".

Napomenuo je i kako nije zažalio što je dao potporu "lex Agrokoru". To je u tom trenutku bilo najmanje moguće zlo, dodao je.

Petrov smatra kako su za stanje u Agrokoru odgovorne institucije kao što su HANFA, HNB, HBOR i Porezna uprava.

>>>Most prozvao DORH, HNB, Hanfu, HBOR i Poreznu upravu zbog ‘nečinjenja, nerada i neodgovornosti’

Na pitanje hoće li, zbog slučaja Agrokor, poduprijeti najavljenu SDP-ovu inicijativu za opozivom ministra financija Zdravka Marića i potpredsjednice Vlade Martine Dalić, Petrov je odgovorio kako je za to sve najodgovorniji predsjednik Vlade Andrej Plenković.

20. travanj 2024 05:31