02. ožujak 2017.

Petrov: Izvoznici su pokretači gospodarstva

Izvoznici su pokretači hrvatskoga gospodarstva te se moraju donositi ispravne i hrabre politike za poticanje izvozno orijentiranog gospodarskoga razvoja, ocijenio je u četvrtak predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov na sastanku s predstavnicima Liderovog Kluba izvoznika.

"Kao država i kao parlament, moramo znati da naši izvoznici posvuda imaju konkurenciju, a najviše u zemljama koje svojemu gospodarstvu pružaju podršku i uslugu koja je mnogo bolja od one koju pruža hrvatska država", rekao je Petrov.

>>>FOTO: 21. susret članova Liderovog Klub izvoznika u Hrvatskom saboru

Upravo je izvoz najviše pomogao rastu hrvatskog BDP-a, rekao je Petrov, čestitajući članovima Liderova kluba na tome uspjehu.

"Jedino izvoznom orijentacijom možemo Hrvatskoj zajamčiti dugoročno održiv gospodarski rast, otpornost na moguće utjecaje recesije i osigurati povećanu kompetitivnost u segmentu novih znanja i tehnologija", rekao je Petrov.

Naglasio je važnost uklanjanja svih barijera koje stoje na putu razvoja izvoza i otežavaju poslovanje, poput prekomjerne regulative i neučinkovite i nefleksibilne državne administracije.

"Kao država i kao parlament, moramo znati da naši izvoznici posvuda imaju konkurenciju, a najviše u zemljama koje svojemu gospodarstvu pružaju podršku i uslugu koja je mnogo bolja od one koju pruža hrvatska država", rekao je Petrov.

Ispravne i hrabre politike

Dodao je kako oni koji vode državu moraju donositi ispravne i hrabre politike za poticanje izvozno orijentiranog gospodarskoga razvoja i proširiti svijest o tome da su izvoznici pokretači hrvatskoga gospodarstva.

"Postanimo svjesni da svako radno mjesto koje otvorite znači prazno mjesto u avionu za Dublin ili autobusu za München", poručio  je predsjednik Sabora.

Predstavnici Kluba izvoznika upoznali su saborske dužnosnike s najnovijim pokazateljima rasta izvoza, njegova utjecaja na rast BDP-a, općom ocjenom izvozne klime, ali i s problemima s kojima se izvoznici suočavaju, poput administrativnih barijera, nepovoljnih zakonskih rješenja i sl.

>>>Izvozna klima u ovome trenutku zaslužuje ocjenu 3 na skali od 10

Razgovaralo se i o potrebi intenzivnijega dijaloga gospodarstvenika, poduzetnika i izvoznika s državnim institucijama u rješavanju njihovih problema.

Uz predsjednika Sabora na sastanku su bili i predsjednik Odbora za gospodarstvo Darinko Kosor, predsjednica Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić i predsjednik Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Mirando Mrsić.