Aktualno
StoryEditor

Petrov: Odbijanjem zakona o mikrosolarima Vlada ide putem klijentelizma

19. Srpanj 2018.

Odbijanjem Mostovog prijedloga zakona o mikrosolarima, Vlada je pokazala da ide putem klijentelizma i pogodovanja malobrojnima nauštrb većine građana, izjavio je predsjednik Mosta Božo Petrov.

>>>Most: Ulaganjem u mikrosolare do izlaska iz energetskog siromaštva

"Mi smo u dobroj namjeri predložili Zakon o mikrosolarima. Htjeli smo zakon koji je pošten i pravedan i nikoga ne povlašćuje. Zasigurno bi mnogim građanima omogućio manje račune za struju, ali ovakav model Vladi očigledno ne odgovara", kazao je Petrov na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Dodao je kako će Most tu ideju i dalje promovirati te tražiti podršku građana za ulaganje u obnovljive izvore energije jer je to u skladu s vremenu u kojem živimo.

Ante Čikotić, bivši državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, rekao je kako je Vlada dala negativno mišljenje na zdrav i smislen prijedlog oporbe, te je pozvao saborsku većinu da podrži ovaj zakon koji je usmjeren isključivo na dobrobit građana.

>>>Most: Zakonom o mikrosolarima jedini bi na gubitku bili uvoznici energije

"Jasno je da je Vlada svojim stavom išla na ruku interesnim lobijima, a ne građanima, jer mnoge zemlje diljem svijeta imaju apsolutno isti ovakav model. Najbliži primjer nam je Slovenija, a Maribor ima više instaliranih fotonaponskih kapaciteta nego cijela Hrvatska. Ako govorimo o troškovima, ističem da oni koji se protive ovakvom zakonu o mikrosolarima isključivo brinu o prihodima HEP-a. Ovo je zaštita njihovih interesa unutar HEP-a, plemenske energetike i klijentelizma“, rekao je Čikotić.

Istaknuo je kako bi građani i poduzetnici Mostovim zakonom dobili mogućnost da sami upravljaju svojom energetskom potrošnjom.

>>>Petrov: Neka inicijative rezultiranju dobrobiti građana

"Naš model energetike u Hrvatskoj je da energetika mora biti u službi građana i gospodarstva, a ne klijentelističkih lobija. Jednom kad građani instaliraju fotonaponske ćelije na svoj krov, prestaje ovisnost o državi, to je ključ. No, uvoznim lobijima to očito ne odgovara“, zaključio je Čikotić.

16. travanj 2024 10:02