Aktualno
StoryEditor

Petrov prozvao Vladu: Ruski kapital ulazi u naše najveće tvrtke, Ina će od bolida postati trokolica

01. Veljača 2018.

Čelnik Mosta Božo Petrov upozorio je u četvrtak, da dok vlada ništa ne poduzima, ruski kapital ulazi u najjače hrvatske tvrtke, a posebno se osvrnuo na Inu za koju kaže, da će "od bolida postati trokolica", Agrokor "zbog kojeg će se vladajućima žariti obraz još generacijama", te Petrokemiju.

- Godinu dana treba Vladi da izabere konzultante da bi se tek krenulo u proces povratka Ine u hrvatske ruke. Valjda vlada smatra da imamo ubitačnu dobru vanjsku politiku, pa će to Hrvatska riješiti u par dana, nakon što se uključi. Koliko je upitno, to smo mogli vidjeti neki dan, kada su Mađari torpedirali hrvatsku potpredsjednicu vlade i kada je vlada na kraju pristala da se zbog toga gasi rafinerija u Sisku, rekao je Petrov.

Do tada, kaže, pametni susjedi provode svoj plan, rafinerija Sisak se gasi, a mi ćemo nakon bolida kakav je bio Ina možda uspjeti na kraju dobiti trokolicu.

>>>Petrov: Vlada piše novu hrvatsko-ugarsku nagodbu; Mađaroni došaptavaju za tajni sastanak

Radi Agrokora će se, uvjeren je, vladajućima žariti obraz kroz iduće generacije.

- Umjesto da u travnju 2017. počistite sav glib i smrad koji je nastao spregom politike i gospodarstva vladajući su se odlučili nanijeti još jedan kilometar nanosa. Svi odgovorni su ili abolirani ili su poslani na cjeloživotne ferije u druge zemlje, rekao je Petrov.

Pola hrvatskog gospodarstva, ističe, u tom trenutku je dano u ruke Fondu za čiji se izvorni kapital ni ne zna čiji je pa se tako danas uopće ne zna tko je zapravo vlasnik Agrokora.

- Zbog nekih sitnih interesa, kokošarenja, gluposti, da se ne izrazim ružnije, iz Hrvatske će otići 10 do 15 milijardi kuna, a pola našeg gospodarstva bit će prodano za kikiriki, uvjeren je Petrov.

Šef Mosta osvrnuo se i na slučaj Petrokemija.

>>>Ćorić radnicima Rafinerije: Ne strahujte za budućnost

- Navodno danas izvorni kapital Petrokemije vrijedi par desetaka milijuna kuna, tvrtke koja zapravo vrijedi par milijardi kuna. Napravim dug, preuzmi kroz dug, kupci su slični. Očekuje se navodno prodaja PPD-u čiji je kapital, odnosno glavni dobavljač plina Gazprom. Jel‘ to slučajnost? INA – Rosnjeft, Agrokor – ruske banke, Petrokemija – PPD čitaj Gazprom. Ja ne vjerujem u slučajnosti. Mene samo zanima jeste li svjesni da ste zbog svoje nebrige, nečinjenja, građenja samo svoga imidža radi svojih karijera i osobnih ambicija nas vjerojatno stavili u kašetu, pitao je Petrov.

HDZ-ov Branko Bačić mu je poručio kako je sudbina Agrokora u rukama njegovih vjerovnika, onih koji su danas stvarni vlasnici Agrokora.

>>>Most o zatvaranju Rafinerije Sisak: Vlada je pokleknula pred pritiskom i napravila loš kompromis

- U ničijim drugim rukama nije sudbina Agrokora nego u vlasnicima vjerovnika. Zadaća je izvanredne uprave da pripremi prijedlog nagodbe sukladno Zakonu o izvanrednoj upravi, ali će odluku o tome hoće li do te nagodbe doći, kako će ona izgledati, tko će i na koji način participirati u otpisivanju i u kojoj mjeri dugova odnosno vlastitih potraživanja, to će u prvom redu odlučiti vjerovničko vijeće koje će imenovati na prijedlog izvanredne uprave Trgovački sud u Zagrebu, odgovarao je Bačić.

Zakon o izvanrednoj upravi, tvrdi taj HDZ-ovac, "bio je u funkciji sprečavanja kolapsa Agrokora a koji bi se prelio na čitavo hrvatsko gospodarstvo i financijski sustav Hrvatske što je s tim zakonom onemogućeno i dato u ruke sadašnjih vlasnika Agrokora a to su vjerovnici".

20. travanj 2024 11:46