Aktualno
StoryEditor

Petrov: Vlada piše novu hrvatsko-ugarsku nagodbu; Mađaroni došaptavaju za tajni sastanak

31. Siječanj 2018.

Čelnik Mosta Božo Petrov upitao se u srijedu u Saboru za koga radi hrvatska Vlada, tko piše ‘novu hrvatsku-ugarsku nagodbu‘ s obzirom da bi Rafinerija Sisak, koja se ‘očito gasi‘, trebala biti nacionalni interes,  a sve ostalo je izdaja nacionalnih interesa, na što mu je predsjednik HDZ-ova Kluba Branko Bačić uzvratio kako "Hrvatskom upravlja hrvatska Vlada, a sva vaša druga pitanja su podmetanja i tako ih doživljavam".

Rafinerija u Sisku trebala bi biti nacionalni interes

- Ako su Mađaroni zavladali u Hrvatskoj onda je to poslovna odluka jer je to dugoročna politika Mola. Inače bi Rafinerija Sisak trebala biti nacionalni interes jer samo Hrvatskoj to odgovara. Pitam u koju svrhu i za koga radi ova vlada, rekao je Petrov nakon stanke u Saboru.

Nije slučajno, smatra Petrov, da je predsjednik Vlade na ‘aktualcu‘ govorio kako se s Mađarima pregovara u vezi Ine.

>>>Petrov: Vlada je nizom loših odluka zacementirala budući krah većeg dijela hrvatskog gospodarstva

- Mi smo se pitali tko pregovara, s kime, koje je hrvatsko stajalište, ima li nekih zaključaka. ... No onda su se dogodile dvije ključne situacije vezane za Inu gdje su dvije važne tvrtke za Hrvatsku – Ina Rafinerija Sisak i Petrokemija, naveo je Petrov.

Uvjeren je kako to nisu i dvije odvojene priče.

- Odvojene od toga što predsjednik Vlade najavljuje da se pregovara s Mađarima, da je Petrokemija odvojena od Ine, no kad se poslože kockice i gleda šira slika onda shvatite da postoje ucjena neisporukom plina Petrokemiji da bi Hrvatska pristala da se ugasi Rafinerija u Sisku, ustvrdio je čelnik Mosta.

I kad se to tako zaključi, kaže Petrov, dogodi se da Mađari ‘došapću‘ Nacionalu za tajni sastanak i da je tema upravo bila ta.

- Onda Mađari torpediraju potpredsjednicu Vlade i ministra energetike s tog sastanka jer jer je on bio očito tajan samo za Hrvate, navodio je Petrov dodajući ipak kako zaključci sastanka nisu tajni jer se Rafinerija gasi.

>>>Župan Žinić: Sisačka rafinerija mora opstati, nećemo dopustiti gašenje proizvodnje

Zastupnici su, podsjeća, dobili rezultate poslovanja sisačke Rafinerije iz kojih se vidi da može poslovati uredno.

- Ako je to sve dogovor Vlade i Mađara onda je korektno da premijer iziđe i kaže ‘To je naš dogovor‘, a nije u redu da Nacional bude glasnogovornik Vlade, poručio je Petrov upitavši čije interese brani predsjednik Vlade i tko zastupa Hrvatsku u tim pregovorima.

Bačić - Vladino stajalište za očuvanje rafinerijskog biznisa

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Bačić odgovorio mu je kako nije ništa normalnije od činjenice da, kada se govori o Ini, s Upravom Ine razgovaraju nadležni ministri energetike i gospodarstva i to u trenutku dok Vlada provodi postupak odabira konzultanata koji ju treba savjetovati o otkupu udjela Mola.

- To je potpuno normalno, tim više da razgovaraju i o rafineriji Sisak, istaknuo je Bačić.

>>>Predsjednica: Zatvaranje Rafinerije ‘katastrofa za Sisak’

Podsjeća kako je upravo ministar energetike Tomislav Ćorić rekao da Vlada, kada je u pitanju rafinerijski biznis u Ini i sudbina Rafinerije Sisak, ostaje na stajalištu da treba očuvati rafinerijski biznis u toj kompaniji, pogotovo u Sisku i da Ina ostane vertikalno integrirana hrvatska kompanija.

- To je ono na čemu radi Vlada, podsjetio je Bačić.

Također podsjeća i da je problem Rafinerije Sisak pratio sve Vlade od 2002., da od te godine postoji obveza Ine, odnosno Mola, ulagati u obnovu i modernizaciju Ine.

Od tada se izmijenilo niz ministara energetike i gospodarstva i svi su propustili ispuniti tu obvezu i urediti, modernizirati sisačku Rafineriju, kazao je Bačić. Suglasan je kako treba učiniti sve da se rafinerijski posao u Sisku nastavi.

18. travanj 2024 09:51