13. studeni 2017.

Peugeot će proizvoditi automobile u Alžiru

Francuska automobilska grupa PSA potpisala je u nedjelju s tri alžirska partnera ugovor o zajedničkom ulaganju u proizvodnju automobila u toj sjevernoafričkoj zemlji.

Iz francuskog su proizvođača automobila priopćili da će u partnerstvo uložiti oko 100 milijuna eura, što odgovara gotovo polovini dioničkog kapitala zajedničkog ulaganja.

Projekt predviđa gradnju tvornice u Oranu, gdje se već nalazi pogon Renaulta, otvoren 2014. godine.

PSA-ovi su alžirski partneri Condor Electronics, Palpa Pro i Entreprise Nationale de Production de Machines-Outils (PMO), navodi se u priopćenju, objavljenom u nedjelju.

Proizvodnja bi trebala započeti već u idućoj godini i dosegnuti puni kapacitet 2019. godine, navode iz PSA.

›››VIDEO: Peugeot 3008 je ‘HR auto’ 2017. godine

Ugovor je potpisan u nedjelju u Alžiru u sklopu francusko-alžirskog gospodarskog odbora (COMEFA), u nazočnosti francuskog ministra vanjskih poslova Jean-Yvesa Le Driana i francuskog ministra gospodarstva, financija i industrije Brune Le Mairea.

Dužnosnici su istaknuli da Francuska želi potaknuti ulaganja u bivšu koloniju, budući da gubi tržišni udio u zemljama poput Kine, Turske i Italije.

Očekuje se da će i druge francuske tvrtke, uključujući Renault, Alstom i Sanofi, također u skoroj budućnosti potpisati ugovore u Alžiru, rekao je ministar Le Maire.

›››Peugeot 308 GTI: Pravi lav krije se ispod poklopca

Alžirski ministri izrazili su nadu da će Francuska povećati ulaganja u njihovu zemlju.

"Moramo upozoriti na slabo partnerstvo u našim gospodarskim odnosima, uključujući i izravna strana ulaganja", naglaso je alžirski ministar vanjskih poslova Abdelkader Messahel.

Sporazum će grupi PSA omogućiti postizanje cilja o prodaji od 700.000 vozila na području Bliskog istoka i Afrike do 2021. godine, izjavio je izvršni potpredsjednik PSA za Afriku i Bliski istok Jean-Christophe Quemard .

Iz francuske tvrtke napominju da su prošle godine u toj regiji prodali 383.504 vozila.