Aktualno
StoryEditor

Pevec pod novom upravom povećao prihode za 65 posto, neto dobit za 480 posto

02. Svibanj 2019.

Tvrtka Pevec d.d., najveći hrvatski trgovački lanac, prošlu je godinu završila s ukupnim prihodima od 1,954 milijarde kuna i 139,6 milijuna kuna neto dobiti, objavljeno je danas prilikom predstavljanja rezultata poslovanja za razdoblje od 2016. do 2018. godine, odnosno rezultate ostvarene u prvoj polovici mandata nove uprave.

U odnosu na 2015., zaključnu godinu poslovanja prethodne uprave, ukupni prihodi porasli su za čak šezdeset i pet posto, a neto dobit za gotovo 480 posto. Također, Pevec je u protekle tri godine u vlasništvo preuzeo osam postojećih trgovačkih centara, otvorio pet novih i zaposlio oko šest stotina novih djelatnika.

- Iznimno sam zadovoljan i ponosan kada sagledam poslovanje naše tvrtke kroz zadnje tri godine. Moram istaknuti kako nismo usmjereni samo na financijske rezultate, već i na kvalitetan ljudski kapital. Prosječnu neto plaću povisili smo za dvadeset i četiri posto, točnije za 1.055 kuna, no krajnji cilj je njezino povećanje na iznos od sedam i pol tisuća kuna u naredne dvije godine. Trenutno zapošljavamo oko dvije tisuće ljudi, izjavio je Jurica Lovrinčević, predsjednik Uprave Peveca.

Prošle godine su, po prvi puta nakon stečaja 2009. godine, isplatili dividendu svojim dioničarima u iznosu od osamdeset milijuna kuna. Trenutna vrijednost dionice tvrtke, zaključno s prvim travnja, iznosi 387 kuna, dok je početkom 2016., kada su preuzeli tvrtku, bila tek sedamdeset devet kuna po dionici.

Što se planova tiče, početkom listopada očekuje se otvorenje novog prodajnog centra u Vukovaru, a u planu je i gradnja novih centara u Vinkovcima i Splitu. Tijekom 2018. godine Pevec je otkupio svoje prodajne objekte u industrijskoj zoni Kukuljanovo u Bakru te Kutini, a ove godine kupljen je i objekt na Jankomiru, Pevecov najveći i najvrijedniji prodajni centar u Hrvatskoj. Ukupno imaju dvadeset i četiri prodajna centra među kojima je osam objekata u njihovom vlasništvu.

Lovrinčević je istaknuo i kako su razmišljali o promjeni imena ne bi li se distancirali od izvorne uprave tvrtke, obitelji Pevec.

26. travanj 2024 07:29