27. ožujak 2019.

Pevecov sindikalac protiv Višnje i Zdravka Peveca: Za nas i našu djecu niste plakali

Povjerenik Sindikata trgovine Hrvatske za tvrtku Pevec d.d. Eugen Perić poslao je otvoreno pismo medijima u kojem reagira na istupe Višnje i Zdravka Peveca u kojima oni sami sebe prikazuju nemoćnima, pravednima, skromnim i poštenim građanima, žrtvama pravosuđa i politike. Perić tvrdi da su ga na pismo ponukale brojne negativne reakcije Pevecovih bivših radnika.

Perić relativizira Pevecovu tezu da mu je poslovno carstvo ‘oteto od politike‘. S politikom ‘uopće nisu bili u lošim odnosima kako sada tvrde. Feštalo se s politikom naveliko, iskorištavajući pritom i nemali broj radnika spremnih za razne zabave s volovima i privatne maskenbale u čudnovatim tematskim kostimima koji ponižavaju i degradiraju ženski rod‘, piše Perić i nastavlja:

- Stečaj je dočekalo manje od 1.000 radnika, dok je 2.000 naših kolega i prije otvaranja stečaja završilo na ulici. Ne sjećamo se da je Zdravko tada plakao za tih 2.000 radnika koji su zajedno s njim izgradili to poslovno carstvo.

- Zdravko, koliko inventura ste dopustili? Koliko fiktivnih pozajmica ste davali? Je li i austrijska država protiv vas pa je otvorila vaš osobni račun u Austriji na koji se uplaćivao novac? Tko je novac podizao?! Politika? Radnici? Pravosuđe? Odgovorite javnosti - proziva sindikalni povjerenik.

‘Danas možemo vidjeti Zdravka kako plače pred kamerama i moli građane da mu posuđuju novac i potpisuju peticije. Ne sjećamo se da je ikada molio novac za nas radnike koji smo ostali na ulici, s neisplaćenim plaćama i nepodmirenim ratama kredita.

Cijenjena javnosti … za našu djecu, Zdravko nikada nije plakao. Višnja i Zdravko Pevec nikada nisu plakali kada su njihovi radnici svakodnevno odrađivali nehumane prekovremene sate, u nedostojnim uvjetima, protivno zakonu o radu. Nisu plakali kada su nam ostajali dužni dnevnice koje bi zatim proizvoljno isplaćivali kada i koliko su htjeli. Nisu plakali kada smo te 2000. godine svakodnevno radili punih 5 mjeseci i do 16 sati dnevno za mizernih 2.700 kn plaće. Nikada se nisu zapitali kako smo se osjećali kada smo ostali bez posla niti tko nas je tada hranio, dok danas licemjerno očekuju javnu podršku i suosjećanje, financijsku pomoć, peticije i pomilovanja. Nisu plakali niti kada su na leasing uzimali stotine kamiona koji nisu imali kome što voziti. Gotovo polovica tih kamiona je propadala na parkiralištu, a razloge tih leasinga znaju već i ptice na grani, a ne samo pravosuđe - povećanjem troškova smanjiti osnovicu za obračun poreza na dobit, a usput uništiti preostale prijevoznike u Hrvatskoj, unatoč upozorenjima da će takav zahvat tvrtka teško podnijeti. Ne samo da nisu plakali, nego su se i radovali uništavajući druge, manje prijevoznike u Hrvatskoj, koji se od toga ni dan danas nisu oporavili.

Kada Višnja i Zdravko govore o prihodima i dobiti koju svojataju, zašto ne spominju i 3,5 milijarde kuna duga koji su ostavili iza sebe! Nisu plakali ni kada su uništavali dobavljače ne plaćajući im račune po nekoliko stotina dana, ostavljajući ih na kraju bez 85% njihovih potraživanja, što mnoge manje tvrtke nisu mogle podnijeti te su i same bile prisiljene staviti ključ u bravu‘, stoji u otvorenom pismu.

Perić na kraju postavlja pitanje koliko je samo malih tvrtki, dobavljača, prijevoznika, radnika, hrvatskih građana, njihovih obitelji i djece na svojim leđima podnijelo megalomanske apetite bračnog para Pevec. To su stvarne žrtve za koje se trebamo boriti i koje zaslužuju našu podršku i pravdu. Nadamo se kako ćete, radi svih njih, uvažiti ovo s dobrom namjerom pisano pismo i upoznati javnost s pravom istinom, zaključuje ‘u ime više stotina bivših zaposlenika Višnje i Zdravka Peveca‘ sindikalni povjerenik Peveca Eugen Perić.