Aktualno
StoryEditor

PGNiG zahtijeva od EK novčano kažnjavanje Gazproma zbog zloporabe monopolističkog položaja

19. Svibanj 2017.

Poljska državna kompanija za naftu i plin (PGNiG) pozvala je Europsku komisiju da zauzme čvrsto stajalište u istrazi protiv Gazproma zbog sumnje u zloporabu monopolističkog položaja, tvrdeći da ruska kompanija mora platiti kaznu i prodati imovinu.

Europski regulatori priopćili su u ožujku da bi ustupci koje je Gazprom ponudio nakon optužbi da su zloupotrijebili dominantnu poziciju u opskrbi plinom u srednjoj i istočnoj Europi trebali umanjiti bojazni od daljnjih poremećaja tržišnog natjecanja. Privremeno rješenje tog slučaja privelo je kraju istragu koja spada među najdulje u povijesti europskih regulatora za zaštitu tržišnog natjecanja a mogla je Gazprom stajati novčane kazne u visini 10 posto ukupnog godišnjeg prometa na globalnim tržištima.

>>> Gazprom počinje gradnju Turskog toka, ‘nove pouzdane rute za izvoz plina’

Bruxelles pritom čeka povratne informacije pojedinih država EU i tržišnih sudionika, a Poljska, koja većinu potreba za plinom podmiruje iz ruskog uvoza, poručila je u ožujku da će upotrijebiti "sva pravna sredstva" kako bi blokirala predloženo rješenje.

"Europska komisija trebala bi financijski kazniti Gazprom i osigurati ravnopravno natjecanje na tržištu plina", objavila je u četvrtak poljska državna kompanija, predstavivši pojedinosti povratnih informacija koje se spremaju dostaviti Komisiji.

Glavni izvršni direktor Piotr Wozniak izjavio je na konferenciji za novinare da je Gazprom zlorabio monopolistički položaj na tržištu i prekršio europske propise određujući, primjerice, različite cijene plina različitim klijentima i uvjetujući opskrbu plinom kontrolom nad plinskom infrastrukturom.

>>> Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu opskrbljivat će se ‘hrvatskim’ plinom

"Izračunali smo svaki cent koji smo preplatili za plin", rekao je Wozniak, ne želeći objaviti detaljnije podatke o visini novčane kazne koju su tražili za Gazprom. Iz PGNiG-a su također izvijestili da žele da Komisija poduzme mjere kako bi spriječila Gazpromovu zloupotrebu dominantnog položaja na tržištu u budućnosti. Smatraju tako da Gazprom mora prodati kontrolne udjele u kompanijama koje su vlasnici ključne plinske infrastrukture u EU, uključujući plinovod Džamal-Europa, poveznicu Opal i podzemno plinsko skladište Katharina u Njemačkoj.

Wozniak je napomenuo da je PGNiG posljednji tržišni sudionik koji je dao povratne informacije EU u slučaju protiv Gazproma. "Gotovo svi su se usredotočili na svoja tržišta ali svi se donekle slažu oko potrebe prodaje infrastrukture (...)", naveo je.

25. travanj 2024 02:07