Aktualno
StoryEditor

Philipsu u trećem kvartalu rasli prihodi, ne i dobit

22. Listopad 2018.

Nizozemski elektronički div Philips izvijestio je u ponedjeljak o višim prihodima u trećem tromjesečju dok im je dobit osjetno pala zbog promjena valutnih tečajeva.

Prihodi su im porasli četiri posto na 4,3 milijarde eura. Vrijednost narudžbi medicinskih dijagnostičkih i uređaja za liječenje uvećana je 11 posto.

>>>EU kaznio Philips i još tri kompanije s ukupno 111 milijuna eura

Neto dobit smanjena je 31 posto, na 292 milijuna eura.

„Iako sam zadovoljan nastavljenim snažnim, 11-postotnim priljevom narudžbi u (trećem) kvartalu, operativna poboljšanja dijelom su neutralizirala nepovoljna kretanja valutnih tečajeva”, rekao je izvršni direktor tvrtke Philip Frans van Houten.

Financijski direktor Abhijit Bhattacharya pojasnio je u telekonferenciji da je Philips posebno pogodilo slabljenje turske lire i argentinskog pesosa.

Najpoznatiji po proizvodnji žarulja, električnih aparata i televizora, Philips se postupno povukao iz tih poslovnog segmenata zbog žestoke konkurencije u Aziji.

Sada su više fokusirani na sofisticiranu medicinsku i zdravstvenu tehnologiju, kao što su kompjuterska tomografija i uređaji za izradu snimaka na molekularnoj razini, te na kućanske aparate.

Danas su potvrdili prognozu o povećanju prihoda za četiri do šest posto u razdoblju od 2017. do 2020. godine.

>>>Philips prijavio čistu dobit od 2.8 milijardi eura

Dodali su također da zbog rastućih napetosti u međunarodnoj trgovini planiraju ubuduće još više proizvoditi na lokalnoj razini, primjerice u Kini, kako bi pokušali izbjeći posljedice trgovinskog rata Pekinga i Washingtona.

„Dobro je znati da Philips ravnomjerno raspoređuje proizvodne aktivnosti u cijelom svijetu, pa oko jedne trećine proizvodnje otpada na Europu, trećina na Kinu i trećina na SAD. To stvara fleksibilnost”, rekao je glasnogovornik Philipsa Ben Zwirs za AFP.

16. travanj 2024 05:41