Aktualno
StoryEditor

Phoenix farmacija: Jasmin Huljaj nakon izleta u Hajduk vratio se među farmaceute

08. Travanj 2019.

Nakon avanture u Hajduku, gdje je bio kratkotrajni predsjednik Uprave, Jasmin Huljaj vratio se u farmaceutske vode. Preuzeo je od 1. travnja mjesto predsjednika Uprave PHOENIX FARMACIJE od Gerharda Waberera, koji je na tom mjestu bio samo pola godine  – imenovan je 2. listopada 2018. umjesto Josipa Matutinovića.

Huljajev kratki mandat na Poljudu rezultirao je dvjema trenerskim smjenama. Zatekao je i smijenio Željka Kopića, pa postavio i smijenio Zorana Vulića, umjesto kojeg je sad trener Siniša Oreščanin. Realizirao je i za Hajdukove uobičajene iznose velike transfere – potpisao je prelazak Tome Bašića u Bordeaux za 3,5 milijuna eura i reealizirao tranfer Ante Palaverse u Manchester City  za 4,5 milijuna, što s očekivanim bonusima može narasti i do šest milijuna eura. Pa, ako već svom nasljedniku Marinu Brbiću, koji je stupio na dužnost predsjednika Uprave HAJDUKA 11. ožujka, nije ostavio zadovoljavajući plasman na tablici (Hajduk je ispao iz kupa, a sudjelovanje u Europskoj ligi sljedeće sezone još je upitno), ostavio je bar punu klupsku blagajnu.

Huljaj je farmaceut s bogatim iskustvom u struci, a od 2014. do 2018. bio je glavni izvršni direktor JGL-a. Prošlog ljeta preuzeo je užarenu stolicu predsjednika Uprave HAJDUKA, a samo pola godine kasnije najavio je odlazak. Nakon toga ostao je još mjesec i pol dana u Splitu. Naveo je da je toj odluci dijelom doprinijela obiteljska situacija, i najavio da se vraća se u farmaceutsku industriju. Već tada, sredinom veljače, objavljeno je da prelazi u PHOENIX FARMACIJU, a to se sad i obistinilo. Poziv iz druge po veličini veledrogerije (odmah iza Medike) bio je jači od posla u drugom po veličini nogometnom klubu.

U farmaceutski sektor vratio se upravo u vrijeme kad veledrogerije pritišću Vladu da se smanje dugovi bolnica koje ne plaćaju lijekove. Ukupan dug bolnica prema četiri najveće veledrogerije zadnjeg dana prošle godine iznosio je 2,2 milijarde kuna od čega je 85 posto dospjeli dug. Veledrogerije su se, kako bi osigurale redovnu opskrbu bolnica lijekovima, zadužile za dodatnu milijardu kuna, a svakog mjeseca dug bolnica se povećava za još 150 milijuna kuna, pa je krajem ožujka narastao na 2,65 milijarde kuna. Dobar dio toga je dug prema PHOENIX FARMACIJI, pa je rješavanje tog problema Huljajev prioritet u tvrtki koja zauzima gotovo četvrtinu hrvatskog tržišta lijekova, a posluje u sklopu vodećeg europskog veledrogerijskog sustava PHOENIX GROUPA.

23. travanj 2024 15:41