Aktualno
StoryEditor

PIK Vinkovci podmiruje obveze u rokovima, bilježi znatno manji gubitak

31. Listopad 2017.

PIK Vinkovci u prvoj je polovini ove godine poslovao s 2,7 milijuna kuna gubitka, što je znatno manje u odnosu na 8,7 milijuna kuna gubitka iz istog razdoblja lani, pokazuju podaci iz nerevidiranog, konsolidiranog izvješća objavljenog u utorak.

Prihodi PIK-a Vinkovci od prodaje u prvom su ovogodišnjem polugodištu iznosili 145 milijuna kuna i za 32 posto su manji od prihoda iz prvih šest prošlogodišnjih mjeseci, ali na razini rebalansa plana za 2017.

>>>Plan održivosti Agrokora: Rasprodaja APH, kapitalne investicije i ‘nepopustljivo’ restrukturiranje

Istodobno, ukupni su prihodi pali za 27,5 posto, na 162,1 milijun kuna, dok su ukupni rashoda smanjeni za više od 29 posto, na 164,8 milijuna kuna.

Promjene strukture proizvodnje i prodaje

"Došlo je do promjene strukture proizvodnje i prodaje u 2017. godini u odnosu na 2016. godinu te je drugačija i dinamika prodaje i rezultata po mjeseci", stoji u pojašnjenju u izvještaju poslovodstva, koje potpisuje predsjednik Uprave PIK-a Vinkovci Vladimir Džaja.

Ističe se i da "trenutno u postupku izvanredne uprave društvo generira dostatna novčana sredstva za podmirenje svih obveza iz tekućeg poslovanja u ugovorenim rokovima".

>>>Zvijezda: Jednokratni troškovi zbog Agrokora rezultirali gubitkom od 69,7 milijuna kuna

Iz PIK-a Vinkovci navode i kako su u prvoj polovini ove godine ostvarili investicije u iznosu od 5,56 milijuna kuna, i to u poljoprivrednu opremu, nazimice za svinjogojske farme, pripreme za izgradnju staklenika i dr.

>>>Jamnica, Belje, Zvijezda i PIK Vinkovci potpisali ugovor o založnom pravu na svojim nekretninama

Bilanca PIK-a Vinkovci pokazuje da je ta tvrtka iz sastava koncerna Agrokor prvo polugodište završila sa 43,9 milijuna kuna dugoročnih i 1,24 milijarde kuna kratkoročnih obveza, od čega gotovo 30,8 milijuna kuna dugoročnih i 1,11 milijardi kuna kratkoročnih obveza čine one prema povezanim poduzetnicima. Slijedeća značajnija stavka među obvezama PIK-a Vinkovci su kratkoročne obveze prema dobavljačima, koje su na zadnji dan lipnja iznosile više od 79,2 milijuna kuna.

Objavu kvartalnih financijskih izvješća kompanije iz sastava Agrokora čije dionice kotiraju na burzi odgađale su u dva navrata. U četvrtak su najavile objavu polugodišnjih izvješća, dok će o datumu objave poslovnih rezultata za treće tromjesečje naknadno obavijestiti.

25. travanj 2024 09:30