Aktualno
StoryEditor

Pilot-projekt udruživanja TZ-ova

30. Travanj 2018.

Osnivanje Imote, prve turističke zajednice na području u Splitsko-dalmatinske županije, koja je udružila Grad Imotski i osam općina, jest pilot-projekt koji će voditi prema budućoj organizaciji turističkog sustava u Hrvatskoj.

Naime, poticanje udruživanja turističkih zajednica jedan je od glavnih ciljeva novoga zakona o turističkim zajednicama, koji se upravo izrađuje i čiji je nositelj Ministarstvo turizma.

>>>Cappelli najavio skoro milijardu eura ulaganja u turizam

Imota nije izolirani primjer; u Hrvatskoj je oformljeno ukupno 13 turističkih zajednica područja. Ova godina za TZP Imota bit će prijelazna jer će dio godine raditi kao TZG Imotski, a dio kao TZP Imota. Izvorni prihodi koje će TZ imati od osam općina u ovoj godini bit će uvećani za boravišnu pristojbu, a tek od iduće imat će i sredstva od turističke članarine.

Kako kažu u HTZ-u, na čijem je čelu Kristijan Staničić, cilj je poticanje udruživanja tako da jedan TZ djeluje na području koje obuhvaća više općina ili gradova. To znači da na određenom području nema pojedinačnih općinskih/gradskih TZ-a, što bi trebalo smanjitiadministrativne troškove, odnosno osigurati efikasniju uporabu prihoda u marketinške svrhe.

>>>Kineski turisti svjetski rekorderi po potrošnji

– Tako bi se omogućili bolje identificiranje zajedničkih ciljeva cijelog odredišta i koordinacija općina/ gradova u zajedničkom planiranju turističkih aktivnosti. Marketinški će područje nastupati kao jedna destinacija bez obzira na to što uključuje više općina/gradova. To će osigurati bolju prepoznatljivost cijelog područja i udruženi TZ-ovi lakše će dobivati potpore za promidžbu i manifestacije, izjavio je Staničić.

20. travanj 2024 08:10