Aktualno
StoryEditor

Pipunićevoj Salami Aurei država treba isplatiti 38,5 milijuna kuna

28. Kolovoz 2018.

Tvrtki Salami Aurea u vlasništvu Žita Marka Pipunića Ministarstvo poljoprivrede morat će isplatiti 38,5 milijuna kuna odštete zajedno sa zakonskim kamatama nakon što je jučer Trgovački sud u Osijeku donio takvu presudu.

Riječ je o tužbi Pipunićeve tvrtke zbog dodjeljivanja tih novaca iz Fonda za ruralni razvoj u vrijeme ministra Tihomira Jakovine, nakon čega je Agencija za plaćanja u poljoprivredi poništila natječaj zbog sumnji u namještanje jer su navodno uvjeti bili prilagođeni novoformiranim Pipunićevim tvrtkama Salami Aurea i Copadio.

>>> Pipunić pozvao ‘ponekad preskromne‘ poduzetnike da se prijave na prestižan EY projekt

Osim Pipunićevih tvrtki sumnjalo se u namještanje i u korist Todorićevih PIK Vinkovci i Vupika, koje su zajedno trebale trebale dobiti oko 46 milijuna kuna, odnosno svaka po 23 milijuna te tri tvrtke u sastavu Osatina grupe Mirka Ervačića, Nova natura, Vego Plantis i Mesna industrija Natura. Ove su tri Ervačićeve tvrtke trebale dobiti 72 milijuna kuna, a dodatnih 38,5 milijuna kuna samostalno je trebala dobiti Osatina grupa.

Ipak, država nije dokazala da je natječaj bio namješten, što je Lider i najavljivao.

- Naravno da sam zadovoljan donesenom presudom i žao mi je što je moralo doći do svega ovoga – rekao je Pipunić za Lider i najavio da tek slijedi postupak u vezi tužbe tvrtke Copadio za isti iznos.

19. travanj 2024 02:24