Korona i biznis
10. ožujak 2019.

Pirova pobjeda HDZ-a u Lici, koja najviše ovisi o državnim i lokalnim proračunima

HDZ će prvi put morati koalirati želi li voditi Skupštinu Ličko-senjske županije u kohabitaciji s bivšim HDZ-ovcem Darkom Milinovićem. S obzirom na osvojenih 36,94 posto glasova (nakon prebrojanih glasova sa 113 od 116 biračkih mjesta), kandidati za koalicijske partnere su HSP (14,65 posto), Ante Dabo (10,78 posto) i SDSS (5,88 posto), a možda i sam Milinović (19,80 posto). Teoretski je još moguća i velika Milinovićeva antihadezeovska koalicija.

Zašto su nedjeljni izbori za članove Županijske skupštine Ličko-senjske županije izazvali tako veliki interes (političke) javnosti? S jedne strane, središnjica HDZ-a mobilizirala je sve snage ne bi li na slučaju Darka Milinovića pokazala kako odmetništvo iz stranke predstavlja političku smrt. No, Milinović ostaje župan, i njegova lista bit će druga po jačini u županijskoj skupštini.

S druge strane, lički izbori triput su važniji za Liku i ličke političare, nego, recimo, međimurski za tamošnju političku garnituru. Na to smo u Lideru ukazali istraživanjem u siječnju 2018., kad je Ličko-senjska županija imala uvjerljivo najveći koeficijent klijentelizma u Hrvatskoj. Riječ je o pokazatelju kojeg smo izračunali na temelju odnosa broja zaposlenih u državnoj i lokalnoj upravi i javnim poduzećima i broja zaposlenih u realnom sektoru.

[caption id="attachment_315006" align="aligncenter" width="750"] Naslovnica Lidera iz siječnja 2018.[/caption]

U Ličko-senjskoj županiji na sto zaposlenih u realnom sektoru dolazi čak 75 na državnom i lokalnim proračunima. Kad u proračunski sektor ‘prebacimo‘ oko tisuću zaposlenih u državnom NP-u Plitvička jezera, dobivamo još dramatičniji koeficijent klijentelizma (oko 1,32 umjesto 0,75). Radi usporedbe, hrvatski prosjek je 0,43, a najmanje je ovisnosti o središnjoj i lokalnoj državi u Međimurju (0,26).

To je dodatan razlog zašto su se oba lička HDZ-a (i zagrebački Plenkovićev i odmetnuti, dosadašnjeg neprikosnovenog ličkog gazde Milinovića) toliko mobilizirali za nedjeljne izbore.

  • U Ogulinu je SDP dobio više glasova od HDZ-a i imat će većinu u Gradskome vijeću.
  • U Iloku je većinu u Gradskome vijeću dobila lista gradonačelnice Marine Budimir.
  • U općini Davor većinu u Općinskome vijeću osvojio je HDZ.