Aktualno
StoryEditor

Planira se izgradnja gargatuanskog umjetnog otoka oko kojeg će se nalaziti vjetroelektrane

10. Ožujak 2017.

Danska, Njemačka i Nizozemska javnosti su predstavile planove za izgradnju gargatuanskog umjetnog otoka u Sjevernom moru oko kojeg bi se nalazile vjetroelektrane koje bi proizvodile dovoljno električne energije za opskrbu 80 milijuna ljudi.

Pješčani sprud Doggerbank, koji se nalazi 100 kilometara od istočne obale Engleske, lokacija je na kojoj bi se trebao nalaziti energetski otok koji bi imao svoje uzletište i luku.

Područje oko Sjevernog mora nalazi se na relativno niskoj nadmorskoj visini, a velika količina vjetra čini ga idealnim za izgradnju otoka, smatraju energetske kompanije Energinet.dk u Danskoj i TenneT u Njemačkoj i Nizozemskoj, koje sudjeluju u projektu.

Te tri tvrtke trebale bi 23. ožujka potpisati ugovor kako bi započeli s provođenjem studije o izvedivosti projekta. Jedna od prednosti izgradnje ovakvog otoka bit će smanjeni troškovi transporta materijala potrebnog za izgradnju vjetroelektrana u odnosu na druge offshore vjetroelektrane. Na otoku, čija bi površina trebala iznositi otprilike 6 kvadratnih kilometara, nalazit će se tisuće vjetrenjača.

>>>Solarna energija sve jeftinija, upola povoljnija od fosilnih goriva

Koncept i nije tako nov

Jesper Nørskov Rasmussen, iz odjela komunikacija Energinet.dk, rekao je za portal Local kako je izgradnja ovakvog otoka inovacija, no koncept nije u potpunosti nov.

- To bi u zapravo bio otok izgrađen od kamenja i pijeska s nizom električnih i drugih instalacija, kao što su pista, luka, smještaj, materijali i ostalo. U Danskoj već postoje umjetni otoci koji su povezani mostovima Great Belt i Øresund bridges, kao i drugi otoci u inozemstvu koji su naseljeni, napisao je Rasmussen. Dodao je kako će narednih nekoliko godina biti provedena temeljita procjena detalja kao što su budžetiranje, tehnologija i pribavljanje dozvola potrebnih za izgradnju.

Vjetroelektrane u zemljama oko Sjevernog mora bile bi spojene s energetskim otokom čime bi se omogućila distribucija energije potrošačima u regiji koja uključuje Dansku, Norvešku, Nizozemsku i Veliku Britaniju.

Energinet.dk u priopćenju na svojoj internetskoj stranici navodi da je cilj projekta stvoriti jeftiniju energiju vjetra.

Zvuči kao znanstvena fantastika, ali bilo bi isplativo

- Možda zvuči pomalo ludo i kao znanstvena fantastika, no otok na Doggerbanku mogao bi u budućnosti proizvesti energiju pomoću vjetra koja bi bila jeftinija i učinkovitija, rekao je Torben Glar Nielsen, tehnički direktor tvrtke.

U priopćenju tvrtke stoji da je primarni cilj izgradnje otoka uspostava elektrane koja će moći prikupiti 30 GW energije. Dugoročni cilj je stvoriti između 70 i 100 GW energije kroz vjetroelektrane spojene na otok. Vrhunac strujnog opterećenja u Danskoj trenutno iznosi 6.1GW, stoji u priopćenju kompanije Energinet.dk, a 70GW će biti dovoljno da opskrbi 80 milijuna Europljana. Suradnja između tri tvrtke je također korak ka ispunjavanju ciljeva klimatskih sporazuma u Parizu COP21, stoji u priopćenju.

14. travanj 2024 22:14