Aktualno
StoryEditor

Plejić: Ključno je da svi zajedno pridonesemo ulasku malih i srednjih poduzetnika u tržište kapitala

23. Veljača 2018.

O tome kako pristati da netko uloži manjinski u biznis raspravljalo se na drugom panelu pod nazivom ‘Želim partnera, ali i većinsko vlasništvo‘ u sklopu 9. Liderove konferencije o budućnosti obiteljskih tvrtki. Panel je moderirala Mirela Alpeza, direktorica tvrtke CEPOR, otvorivši pitanje financiranja u vlasnički kapital.

Suradnja s manjinskim vlasnikom i izlazna strategija

Vedrana Jelušić Kašić, direktorica Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) istaknula je da su u Hrvatskoj imali preko desetak investicija.

[caption id="attachment_324437" align="aligncenter" width="750"] Vedrana Jelušić Kašić[/caption]

- Imamo trenutno ulaganje u Atlantic Grupu i Zagrebačku burzu. Kriteriji su potencijal rasta, mogućnost unapređenja poslovanja, mogućnost digitalizacije kroz poslovanje te različite IT platforme. Ono što je najvažnije je pitanje zajedničke suradnje, da se dijeli vizija i strateško razmišljanje, ali i da se s manjinskim vlasnikom dogovori izlazna strategija, rekla je Jelušić Kašić te naglasila da je izuzetno bitno kako se komunicira s investitorom te da se kod odabira partnera mora biti pažljiv.

Mali i srednji poduzetnici

Jadranka Mršić Hebrang, rukovoditeljica Direkcije za mikro, mala i srednja poduzeća HBOR-a rekla je da treba uzeti u obzir situaciju na tržištu, da su velike kompanije bile glavni akteri, a mali i srednji poduzetnici nisu imali pristupe načinima takvih financiranja.

[caption id="attachment_324428" align="aligncenter" width="742"] Moderatorica Mirela Alpeza[/caption]

>>>Konferencija o obiteljskim tvrtkama: Kako do akvizicija, kapitala i kada angažirati konzultanta

- Teško se prepušta vlasništvo zbog obiteljske povezanosti. Kapitala zbilja ima, potreban je spoj privatnih investitora i otvorenost malih i srednjih poduzeća, rekla je Mršić Hebrang te dodala da je bankabilni sustav financiranja još uvijek prisutan, da je 70 posto malih i srednjih poduzetnika orijentirano na taj sustav.

[caption id="attachment_324430" align="aligncenter" width="750"] Jadranka Mršić Hebrang[/caption]

Naglasila je da se mora dati podrška razvoju alternativnih financiranja malim i srednjim poduzetnicima.

Tihomir Stričević, osnivač i direktor Excel Computers rekao je da mikro i malih firmi, ako ćemo gledati po broju radnika ima oko 97 posto, da oko 80.000 firmi ima oko 50 radnika, a da se razgovara uglavnom o velikim kompanijama.

- Od kada sam osnovao tvrtku do danas moj odnos prema partnerstvu se promijenio. Danas se partnerstva bojim, s jedne strane tvrtka je napredovala, partnerstvo i kapital nam ne treba, istaknuo je Stričević.

[caption id="attachment_324423" align="aligncenter" width="750"] Tihomir Stričević[/caption]

>>>Konferencija o obiteljskim tvrtkama: Najljepše je raditi u obiteljskoj kompaniji

U Hrvatskoj 14 posto ulagača u tržište kapitala

Morana Plejić, voditeljica Progress tržišta Zagrebačka burza rekla je da je čak 50-60 institucionalnih investitora bilo zainteresirano za mala i srednja poduzeća.

[caption id="attachment_324436" align="aligncenter" width="750"] Jadranka Mršić Hebrang i Morana Plejić[/caption]

- Privatni investitori reagiraju puno emotivnije, postoji interes investitora i u rizičnija ulaganja. U Hrvatskoj je 14 posto ulagača u tržište kapitala, a u Europskoj uniji je 24 posto. Ključno je educirati investitore, javnost i ostale dionike o tržištu kapitala. Nama je cilj informiranje javnosti o sudionicama koji su se uključili u razvoj tržišta kapitala. Ključno je da svi zajedno pridonesemo ulasku malih i srednjih poduzetnika u tržište kapitala, istaknula je Plejić.

19. travanj 2024 11:13